BMI Berekenen. Hoe bereken je je bmi?

De BMI is wereldwijd bekend en meet of je gewicht past bij je lengte. Het vertelt je of je gewicht goed is voor je gezondheid. Hiermee kun je zien of je ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas hebt.

Hoe kun je je bmi berekenen?

Om je BMI te vinden, deel je je gewicht in kilogram door je lengte in meters, kwadraat. Maar de BMI werkt niet voor iedereen. Vooral als je veel spieren hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft, erg lang of erg kort bent of Aziatische roots hebt. Het is goed om de resultaten met een professional te bespreken als je twijfelt.

bmi berekenen

Belangrijkste punten:

  • De BMI is een internationaal gebruikte maat om te bepalen of je een gezond gewicht hebt.
  • Je kunt je BMI berekenen door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters.
  • Let op dat de BMI niet voor iedereen geschikt is; er zijn uitzonderingen zoals mensen die heel gespierd zijn of een Aziatische achtergrond hebben.
  • Het is belangrijk om de uitslag van je BMI in perspectief te plaatsen en indien nodig advies te vragen bij een professioneel.

Wat is een gezond BMI?

De juiste BMI voor een volwassene ligt tussen 18,5 en 25. Voor wie ouder is dan 70 of voor kinderen zijn er andere cijfers. BMI vertelt alleen wat over je gewicht in vergelijking met je lengte.

Sommige mensen wegen bijvoorbeeld meer door spieren dan vet, in dat geval kan hun BMI hoger liggen. Aziatische mensen volgen andere richtlijnen voor een gezonde BMI.

Maar, onthoud dat de BMI maar één hulpmiddel is voor je gezondheid. Een gezonde BMI betekent niet altijd dat je helemaal gezond bent. Heb je bijvoorbeeld veel buikvet, dan loop je meer risico op ziektes, zelfs met een prima BMI.

Vraag je je af of je BMI wel klopt? Of wil je gewoon meer weten over gezond leven? Neem dan eens contact op met een expert. Denk aan een diëtist, gewichtsconsulent of je eigen huisarts. Zij kunnen kijken naar jouw situatie en passend advies geven.

Waarom is een gezond BMI belangrijk?

Je BMI op peil houden helpt bij een gezonde leefstijl. Te hoog of laag zijn, betekent risico voor je gezondheid. Overgewicht kan tot wel diabetes en hartziekten leiden.

Maar let op: te weinig wegen is ook niet goed. Dit kan hormonen uit balans brengen. En je hebt dan minder weerstand, met kans op botziektes.

Belangrijk is dus je BMI gezond te houden. Doe dat met sport, gezond eten, en slechte gewoontes zoals roken vermijden.

LeeftijdsgroepOndergewicht (BMI < 18,5)Gezond gewicht (BMI 18,5-25)Overgewicht (BMI 25-30)Obesitas (BMI > 30)
Volwassenen (19-69 jaar)< 18,518,5-2525-30> 30
Volwassenen (70 jaar en ouder)N/A23-3030-35> 35
Kinderen (2-18 jaar)< 2e percentiel2e-85e percentiel85e-95e percentiel> 95e percentiel

Wat betekent de BMI-uitslag?

De BMI-uitslag vertelt iets over je gewicht en lengte. Het laat zien of je te licht bent, een goed gewicht hebt, te zwaar bent of obesitas hebt.

Door je BMI te berekenen, vind je uit waar je staat. Onder 18,5 betekent te licht. Tussen 18,5 en 25 is gezond. 25 tot 30 wijst op overgewicht. En 30 of meer geeft obesitas aan.

Onthoud, de BMI is een richtlijn. Het zegt niet alles over je gezondheid. Leeftijd, spiermassa en waar het vet zit, spelen ook een rol. Daarom is het slim om bij twijfel advies in te winnen bij een specialist.

Voorbeeld

Stel je voor dat je BMI 27 is. Dat suggereert overgewicht. Maar wat als je een atleet bent? Dan kan het zijn dat je veel spieren hebt en weinig vet. In dit geval is de BMI niet genoeg om te oordelen over je gezondheid. Kijk daarom breed naar je situatie.

De BMI is een eerste hulpmiddel. Maar voor een compleet beeld moet je verder kijken. Overleg met een deskundige en doe eventuele extra testen om meer te weten over je gezondheid.

Uitzonderingen op de BMI

De BMI helpt het lichaamsgewicht vergelijken met de lengte. Maar hij is niet altijd juist. Vooral bij iemand uit Azië, bij zwangerschap, tijdens krachttraining en bij lange of korte mensen klopt het minder.

Aziatische achtergrond

Aziaten tonen hun lichaamsvet anders. De BMI werkt daarom anders voor hen.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap of borstvoeding verandert het lichaam. De BMI vertelt dan niet alles over je gewicht.

Krachtsport

Als je krachtsport doet, meet de BMI misschien verkeerd. Spieren wegen meer dan vet. Dus, een hoog BMI betekent niet altijd veel vet.

Erg lang of klein

Voor heel lange of korte mensen klopt de BMI ook niet goed. Hun lengte beïnvloedt de score.

Als de BMI niet werkt, zijn er andere metingen. Meet bijvoorbeeld je taille. Die vertelt meer over je vet en gezondheid. Twijfel je over je gewicht, praat dan met een deskundige. Een gewichtsconsulent, diëtist of huisarts kan advies geven.

Middelomtrek (buikomvang) meten en meer

Het meten van je middelomtrek is net zo belangrijk als je BMI. Te veel vet rond je buik is slecht voor je gezondheid. Het kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Je meet je middelomtrek door een lint tussen je onderste rib en bekken te leggen. Een gezonde omtrek is voor vrouwen minder dan 80 cm. Voor mannen is dit minder dan 94 cm.

Heb je een grotere middelomtrek, dan loop je meer risico op ziektes zoals hartproblemen en diabetes. Dit geldt vooral als je een BMI tussen de 25 en 35 hebt.

Het is goed om je middelomtrek in de gaten te houden. Werken aan een gezonde omtrek verbetert je overall gezondheid.

Meer dan alleen de BMI

De middelomtrek vertelt ons meer dan de BMI over onze gezondheid. Het toont het risico van vet om onze organen wat leidt tot ziekten.

Maar onthoud, de middelomtrek is maar één maatstaf. Kijk ook naar andere factoren voor een totaalbeeld van je gezondheid.

“Een verhoogde middelomtrek kan wijzen op een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.”

Er zijn nog meer tests om je gezondheid te checken. Denk aan bloeddruk-, bloed- en lichaamssamenstellingtests. Je dokter kan je uitleggen wat dit betekent en wat je moet doen als er iets mis is.

Zorg voor een gezonde middelomtrek

Om een gezonde middelomtrek te houden, leef je best gezond. Dit betekent sporten, goed eten en niet teveel calorieën binnenkrijgen.

Probeer 150 minuten per week te bewegen. Mix cardio met krachttraining. Eet gezond met veel groente, fruit en magere eiwitten.

Let op je gezondheid en meet je middelomtrek regelmatig. Het zegt veel over je risico op ziekten. En het motiveert je om gezond te blijven leven.

Conclusie

De BMI vertelt je of je gewicht past bij je lengte. Maar het is maar een eerste kijk. Er zijn momenten waarop de BMI je gezondheid verkeerd inschat. Het helpt meer als je ook je middelomtrek meet.

Een gezond gewicht houden is erg belangrijk. Het voorkomt ziektes. Als je let op je gewicht, verbeter je je gezondheid. Dat is goed voor je hele lichaam.

Iedereen is anders, dus gezondheid hangt niet alleen af van je BMI. Denk aan hoe fit je bent, wat je eet, en je leefstijl. Zo zorg je het beste voor je gezondheid. Vraag ook hulp van experts.

FAQ

Hoe bereken je je bmi?

Je krijgt je BMI door je gewicht in kilo te delen door je lengte in meters, twee keer. Dus gewicht (kg) / lengte² (m²).

Wat is een gezonde BMI?

Tussen de 18,5 en 25 is een gezonde BMI voor volwassenen tussen 19 en 69. let op, de grenzen kunnen verschillen voor mensen ouder dan 70 en voor kinderen.

Wat betekent de BMI-uitslag?

Onder de 18,5 geeft ondergewicht aan. Tussen 18,5 en 25 is gezond. 25 tot 30 is overgewicht en vanaf 30 is het obesitas.

Wat zijn uitzonderingen op de BMI?

Voor mensen die Aziatisch zijn, zwangere vrouwen, krachtsporters, en mensen die heel lang of klein zijn, werkt de BMI niet goed.

Hoe meet je de middelomtrek (buikomvang)?

Plaats een meetlint tussen de onderste rib en je bekken bovenkant. Bij vrouwen is 80 cm of minder gezond, en bij mannen 94 cm of minder.

Wat is de conclusie?

De BMI geeft een eerste idee van je gewicht tegenover je lengte. Onthoud dat dit een startpunt is, met uitzonderingen. Aanvullende metingen, zoals middelomtrek, en professioneel advies helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *