Hoe kun je het jojo-effect voorkomen

Veel mensen die diëten hebben te maken met het jojo-effect. Ben je veel afgevallen en kom je daarna weer evenveel aan of zelfs meer? Dan heb je te maken met het jojo-effect. Toch hoef je niet perse te maken te krijgen met het jojo-effect als je bent afgevallen. Hoe je dat doet kun je hier lezen.

Hoe ontstaat het jojo-effect

jojo-effect
Hoe voorkom je het jojo-effect?

Het jojo-effect komt voor nadat mensen korte tijd een heftig dieet gevolgd hebben. Ze eten te weinig calorieën waardoor de kilo’s eraf vliegen. Helaas gaat de stofwisseling ook op een lager pitje draaien. Dit horen we wel vaker, maar wat is nu precies een stofwisseling die op een lager pitje draait? Moet je minder vaak naar de wc of heb je meer slaap? Veel mensen weten het niet precies, vandaar hier de uitleg.

Door geruime tijd te weinig calorieën binnen te krijgen, gaat je lichaam op zoek naar andere brandstoffen dan die uit je dagelijkse voeding komen. De eerste dagen maakt het lichaam gebruik van de voorraad opgeslagen glycogeen (vorm van suiker) in de spieren en in de lever. Dit is ongeveer 500 gram bij elkaar, maar dit houdt ook vocht vast, waardoor je de eerste paar dagen van een dieet, tussen de 2 en 3 kilo gewicht verliest.

In ketose gaan

Als de glycogeenvoorraad op is, schakelt het lichaam over op de vetverbranding. Men heeft het wel eens over een lichaam dat in ketose gaat. Je bent dan je vetvoorraad aan het gebruiken. Als je in dit stadium bent ga je uit de mond stinken. Vind hier ketose strips om te meten of je in ketose bent!
Onze hersenen kunnen echter geen vetzuren gebruiken als energie, waardoor het lichaam een kleine voorraad glycogeen in spieren en lever achter houdt. Dreigen de voorraden vet en suiker op te raken, dan gaat het lichaam eiwitten verteren, eiwitten in de vorm van spieren. De spieropbouw van het lichaam vermindert.

Dit is nu precies de reden waarom de stofwisseling op een lager pitje gaat draaien. Spieren verbruiken veel energie. Als je spierweefsel kwijt raakt, heb je dus minder energie nodig om te overleven.

Val je na je dieet weer terug in je oude voedingspatroon, dan neem je dezelfde hoeveelheid calorieën tot je. Echter een lichaam met een lager gewicht en minder spierweefsel heeft minder calorieën dan voorheen nodig. Je zult dus weer aankomen in gewicht.

Hoe kun je het jojo-effect voorkomen

Het jojo-effect kun je voorkomen door te zorgen dat het lichaam niet je eiwitten gaat gebruiken als brandstof. Dit doe je door zeker niet minder dan 1000 calorieën per dag te eten, en dat is nog steeds heel weinig. Eet elke dag veel eiwitten en in mindere mate suikers en vetten. Eiwitten geven een vol gevoel, waardoor je minder snoept en snaait. De eiwitvertering start in de maag, waardoor een eiwitrijke maaltijd langer een vol gevoel geeft dan een suikerrijke voeding of fruit.

Meer bewegen

Als je vind dat je te weinig afvalt met 1000 calorieën per dag of je wilt iets meer eten maar toch afvallen, dan zul je erbij moeten bewegen. Dit is sowieso beter om je spieren in stand te houden. Doe niet alleen aan cardiovasculaire oefeningen, maar train ook met gewichten. Als je extra spierweefsel opbouwt heb je juist meer energie per dag nodig om op gewicht te blijven en lukt het makkelijker om op gewicht te blijven na een dieet.

Als laatst is het van belang dat je inzicht krijgt in je eetpatroon en leert wat “slechte” en “goede” voedingsmiddelen zijn. Zo kun je zelf verstandelijk voorkomen dat je weer terugvalt in je oude eetpatroon en je weer in gewicht aankomt.

Afvallen zonder jojo-effect en toch snel gewicht verliezen

Tegenwoordig zijn er programma’s die je zowel helpen met inzicht te laten verkrijgen in je eetpatroon. Je krijgt dan email ondersteuning en toegang tot een forum of community met mensen die allemaal bezig zijn met het aannemen van een nieuwe levensstijl. Een voorbeeld van zo’n programma is de Afslank Receptenbijbel. Lees hier meer over wat dit programma voor resultaten kan geven zonder jojo-effect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *