Leidt een crash dieet tot haaruitval

haaruitvalBen je bang dat het volgen van een crashdieet leidt tot haaruitval? Ben je eindelijk lekker afgevallen, heb je te maken met uitgedund haar of ben je reeds kalend. In dit artikel zullen we kijken of je inderdaad kunt rekenen op haar uitval tijdens of na een crash dieet.

Hoe ontstaat haaruitval

Haaruitval kent verschillende oorzaken, die we nog kunnen verdelen naar geslacht.

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij de man zijn;

  • Overproductie van mannelijk hormoon.
  • Slechte doorbloeding. De haarzakjes krijgen te weinig voedingsstoffen en sterven sneller af, met als gevolg dat het haar dun wordt.
  • Medische behandeling.

Oorzaken van haar uitval bij vrouwen zijn;

  • Zwangerschap. Door allerlei hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw, kan het haar tijdens de zwangerschap zowel dun als dik worden. Sommige vrouwen krijgen een enorme haardos, door de  toegenomen doorbloeding, terwijl anderen juist dun en futloos haar krijgen. Ook na de bevalling kan het haar uit gaan vallen en dun worden.
  • Menopauze. Ook hormonaal.
  • Stress. Bij vrouwen die veel stress hebben begint het haar ongeveer 3 maanden na de enorme stress uit te vallen. Dus het haar reageert niet direct, maar vertraagd.
  • Vermoeidheid.
  • Medische behandeling.

Haar uitval tijdens een crash dieet

Omdat haaruitval vertraagd optreedt zal je tijdens een kort crash dieet waarschijnlijk geen haaruitval hebben. Indien het dieet een dusdanige impact maakt en eigenlijk stress veroorzaakt, kun je na het dieet te maken krijgen met haaruitval. Als je een crashdieet te lang volgt dan krijg je wel tijdens het dieet te maken met haaruitval. Een goed voorbeeld hiervan zijn mensen met anorexia, zij zijn eigenlijk constant op crashdieet. Krijgen te weinig energie  binnen gedurende een langere periode, waardoor het lichaam in een constante stresstoestand verkeert, met als gevolg haaruitval.

Haaruitval na een crash dieet

Als je een heel extreem crash dieet gevolgd hebt, kun je 3 maanden na het dieet wel eens te maken krijgen met haaruitval. Vaak ben je het dieet al lang vergeten en weet je niet waarom je ineens haaruitval hebt, mits je niet net bevallen bent of oververmoeid. Haaruitval na een crash dieet kun je voorkomen door genoeg eiwitten te eten tijdens het dieet, bijvoorbeeld door eiwitpoeder door de yoghurt of kwark te mengen. Hier proef je dan eigenlijk niets van. Ook bestaat er eiwitpoeder met smaakjes, waarvan je shakes kunt maken.

Conclusie

In conclusie benadrukken we het belang van een gebalanceerd dieet, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitaminen en mineralen, om haaruitval na een dieet te voorkomen. Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief voldoende hydratatie, stressbeheer en regelmatige lichaamsbeweging, draagt bij aan het behoud van gezond haar. In gevallen waar haar uitval aanhoudt, is het raadzaam professioneel advies in te winnen, aangezien dit kan wijzen op specifieke voedingsdeficiënties of andere gezondheidsproblemen. Het vermijden van crashdiëten en het nemen van een geleidelijke benadering van gewichtsverlies bevordert niet alleen de algemene gezondheid, maar helpt ook haarverlies te minimaliseren tijdens en na een dieetperiode.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *