Het 7 kleuren dieet

7 kleuren dieet

Het 7 kleuren dieet zou ook wel het meest gezonde dieet zijn dat er is. Dit omdat je per dag 7 kleuren voedingsmiddelen dient binnen zien te krijgen. Vaak zijn deze gekleurde voedingsmiddelen groenten en fruit, waardoor je dus gemakkelijk aan je dagelijkse gezonde voedingsstoffen komt. Hoe werkt het 7 kleuren dieet en wat mag je allemaal eten tijdens dit dieet?

Hoe werkt het 7 kleuren dieet

Tijdens het 7 kleuren dieet probeer je 7 verschillende kleuren voedingsmiddelen op een dag te eten. Omdat ze zoals hierboven gezegd vaak afkomstig zijn van groenten of fruit kom je op deze manier aan voedingsstoffen als vezels, vitamines, mineralen en spoorelementen. Groot voordeel van dit dieet is dat je grote porties mag eten.

Bij dit dieet zijn er verder geen vaste richtlijnen en ben je vrij het dieet of je dag in te richten zoals jij zelf wilt.

Start de dag bijvoorbeeld met aardbeien (rood), neem als tussendoortje een sinaasappel (oranje). Gebruik wortel (geel/oranje) in een salade (groen) bij de lunch. Neem als tussendoortje bijvoorbeeld kersen (paars), bij het avondeten bloemkool (wit) en als dessert gecombineerd fruit van blauwe en witte druiven (blauw en wit).

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je naast al het groente en fruit gaat snoepen. Kies daarom vooral voor volkoren producten en eiwitrijke producten (kippenvlees, kwark) om het 7 kleuren dieet mee aan te vullen.

Het is vrij makkelijk om alle kleuren te verwerken op een dag, zeker als je gebruik maakt van smoothies of gezonde salades, waar je verschillende kleuren kunt mixen.

Voordelen van het 7 kleuren dieet

  • Je mag veel eten
  • Je hoeft geen calorieën te tellen
  • Je valt er gemakkelijk mee af
  • Het is gevarieerd
  • Het is een makkelijk dieet
  • Ingrediënten zijn te koop in de supermarkt
  • Geen duur dieet, ingrediënten zijn aanpasbaar aan je portemonnee

Voorbeelden van kleuren voedingsmiddelen

Geel/oranje; sinaasappel, nectarine, papaja, ananas, perzik, gele grapefruit, abrikoos, wortel, wortelsap, mango, pompoen, banaan, citroen, mandarijn, gele paprika, netmeloen, mais

Rood; tomaten, aardbeien, rode grapefruit, rode appels, rode kool, rode peper, watermeloen, rode paprika

Groen; broccoli, boerenkool, spruitjes, savooikool, avocado, courgette, komkommer, doperwten, spinazie, sla, sperziebonen, kiwi, andijvie, groene paprika, galia meloen,

Wit; bloemkool, champignons, ui, selderij, knoflook, asperge, witte druiven

Paars/blauw; aubergine, bietjes, blauwe druiven, kersen, pruimen, zwarte bessen, blauwe bessen, bosbessen

Deze lijst is verre van compleet maar geeft je alvast een idee van waaruit je kunt kiezen.

Hoeveel kun je afvallen met het 7 kleuren dieet

Het doel van het dieet is om mensen makkelijker te laten variëren met voedsel. Kies niet elke dag voor een banaan, maar wissel af. Dat is veel gezonder. Je komt dan aan meerdere verschillende gezonde voedingsstoffen, waardoor je nooit tekorten zult opbouwen.

Omdat je grote porties mag eten zul je weinig trek hebben in tussendoortjes en dus afvallen. Het gewichtsverlies kan dan wel oplopen tot 5 kilo per maand als je je houdt aan de voorschriften.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *