Rusten is gezond

Ons lichaam heeft een minimum aantal uren slaap nodig per dag. Het lichaam gebruikt deze slaapperiode om terug op krachten te komen. Maar ook overdag heeft ons lichaam af en toe een moment nodig om de stress de baas te kunnen. Want iedereen heeft zo nu en dan wel eens stress. Ons ‘to do’ lijstje is vaak lang en we hebben te weinig tijd om alles te doen wat we zouden moeten of willen doen. Daardoor worden we dikker, nerveuzer, depressiever en sterven we vroeger. Slaapspecialisten beweren dat we dit kunnen teniet doen door geregeld te rusten.

Dikker worden van stress

Het blijkt maar al te waar te zijn. Dikker worden door stress. Of het nu komt doordat je sneller iets lekker te eten pakt als je stress hebt of dat er een hormonaal systeem wordt aangezwengeld waardoor je suikers sneller omzet in vet maakt eigenlijk niet zo veel uit. Feit is dat stress ongezond is. Niet als het heel kort is, stress is ook een vorm van overleving van het lichaam, maar langdurige stress is zeker ongezond. Vind hier daarom tips om te rusten en stress te verminderen.

Actief rusten

Rusten is een manier om je lichaam en geest terug energie te geven en is goed voor de gezondheid. Het is zelfs een biologische noodzaak. Ons lichaam heeft rust net zoveel nodig als voeding. De manier waarop je rust is zeer belangrijk. In de zetel neerploffen voor tv gunt het lichaam wel rust, maar je hersenen werken nog om de informatie op tv te verwerken. Om je leven langer en gezonder te maken moet je actief rusten.

Soorten actieve rust

Sociale rust

Met sociale rust bedoelt men een ontspannen praatje maken met je collega’s, eens bijpraten met een oude vriend of een goed gesprek voeren met je partner. Het zorgt voor een vermindering aan stress en heeft hormonale voordelen. Je maakt je hoofd leeg van alledaagse zorgen. Hierdoor vermindert je kans ook op een depressie of hartziekten. Oh ja, seks behoort ook tot sociale rust.

Mentaal rusten

Mentale rust verkrijg je door je te focussen op één bepaald ding. Door je op één ding te concentreren wordt je hierdoor opgeslorpt en verlies je de zorgen over het grote plaatje. Niet meteen iets wat men je in het bedrijfsleven zal aanraden maar het geeft je wel een lagere hartslag en lagere bloeddruk. Het multitasken vergt zeer veel van een mens en kan op deze manier vermeden worden.

Fysieke rust

Fysiek rusten wil niet zeggen dat je uren in een hangmat moet gaan liggen. Een kort dutje van 30 minuten (power sleep) kan al voldoende zijn. Het mag ook geen excuus zijn om niet te gaan sporten. Je moet actief gebruik maken van bepaalde lichaamsfuncties. Dit kan bv. door diep in- en uitademen of andere ademhalingsoefeningen. Zo krijg je meer zuurstof in je bloed en bijgevolg meer energie. Enkele simpele meditatie- of yoga oefeningen kunnen ook nuttig zijn.

Spirituele rust

Door verder meditatie verkrijg je spirituele rust. De voordelen hiervan zijn dat je concentratie verhoogt en je problemen beter kan analyseren. Voor sommige mensen helpt bidden ook om spiritueel tot rust te komen.

Tot slot

De manier waarop iemand tot rust kan komen zal verschillen van persoon tot persoon. Het is belangrijk dat je een manier vindt waar je je goed bij voelt en die je ook volledig doet ontspannen. Want stress is een sluipend gevaar voor onze gezondheid. Men merkt het misschien niet altijd direct maar de fysieke gevolgen kunnen fataal zijn wanneer men langdurig onder stress staat. Als enkele simpele gewoontes je even tot rust kunnen brengen is het zeker de moeite om te proberen. Je gezondheid zal er op vooruit gaan.

Verder lezen

Wil je meer lezen over rusten of slaap en hoe je daardoor meer kunt afvallen? Lees hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *