Deze sapkuur bestaat uit acht dagen, waarvan zes vastendagen, een voorbereidingsdag en een afbouwdag. De voorbereidingsdag is bedoeld om de darmen zich te laten voorbereiden op de sapkuur. De afbouwdag is bedoeld om het lichaam een niet te grote overgang naar vast voedsel te laten voelen. Met deze sapvastenkuur kun je ongeveer 5 kilo verliezen.
Inhoudsopgave
Om het lichaam voor te bereiden op de sapvastenkuur, is het verstandig een paar dagen voor de start al te beginnen met een ander dagmenu. Door geleidelijk de hoeveelheid voeding af te bouwen, wordt het niveau van de stofwisseling verlaagd. Dit voorkomt een hongergevoel tijdens de sapvastenkuur. Vermijd daarom vanaf drie dagen voor de start producten als suiker, alcohol, zout en dierlijke eiwitten (met name vlees). Drink tijdens deze voorbereidende dagen al veel kruidenthee, ongeveer twee liter, om alvast wat afvalstoffen uit te scheiden.
Een voorbeeld van een dagmenu kan zijn;
- Ontbijt: kruidenthee, bakje muesli en een glas vruchtensap
- Tussendoor: kruidenthee met rijstwafel, knäckebröd en groentesap
- Lunch: 2 sneetjes bruin brood, bakje rauwkost en groentesap
- Diner: bakje rauwkost, aardappelen en groenten met gegrilde kip of vis
- Voor het slapen gaan: kruidenthee
Veilig en verantwoord sapvasten
Wil je graag op een veilige manier sapvasten en je lichaam reinigen? Kijk dan eens naar de 21 daagse detox van Eva van Zeeland. Bij deze 21 daagse detox krijg je compleet uitgewerkte dagmenu’s en recepten voor ontbijt, lunch en tussendoortjes die je helpen om op een veilige manier je lichaam te reinigen. Daarnaast krijg je toegang tot de speciale ledenwebsite, waarbij je verschillende video’s en artikelen over detoxen kunt vinden.
De voorbereidingsdag van de sapvastenkuur
De voorbereidingsdag is de eerste van de acht dagen van de kuur.
Dagmenu van de voorbereidingsdag;
- Voor het ontbijt: een glas zuurkoolsap
- Ontbijt: een glas zuurkoolsap, een bakje magere kwark of yoghurt met twee eetlepels muesli
- Tussendoor: zuurkoolsap of kruidenthee
- Lunch: verse groentesalade, bakje magere yoghurt of kwark, 1 stuk fruit, een glas bronwater
- Diner: een glas bronwater met een bakje rauwkost
Drink gedurende de dag voldoende kruidenthee.
Van dag twee tot en met zeven volg je het volgende dagmenu. Om meer vocht binnen te krijgen, kun je de vruchtensappen verdunnen met water. Dit is noodzakelijk om de afvalstoffen af te voeren. Verdun bijvoorbeeld 1 deel sap met 2 delen water.
- Ontbijt: een glas bronwater en een half glas groentesap naar keuze
- Tussendoor: een kop kruidenthee, een glas bronwater en een glas groentesap
- Lunch: een glas vruchtensap en een glas bronwater
- Tussendoor: een half glas groentesap, een kop kruidenthee, een glas vruchtensap en een glas bronwater
- Diner: een heel glas groentesap, een kop kruidenthee, een glas vruchtensap en een glas bronwater
Goede vruchtensappen om te drinken zijn appelsap, voor een goede stofwisseling, zwarte bessensap, wat de afvoer van afvalstoffen bevordert en druivensap of kersensap.
Na de zes dagen van de sapvastenkuur, moet het eten van vast voedsel weer langzaam worden opgebouwd. De opbouw mag in totaal drie dagen duren, maar kan ook korter.
Zo ziet het dagmenu van een afbouwdag eruit;
- Ontbijt: een glas lauw water, een gewassen appel met schil
- Tussendoor: vers vruchtensap met knäckebröd met een klein beetje roomboter
- Lunch: een bakje magere yoghurt met een halve banaan en wat havervlokken, knäckebröd met tomaat en bieslook, een glas groentesap
- Tussendoor: kruidenthee met een rijstwafel
- Diner: een kop groentebouillon, zilvervliesrijst, gekookte groenten en een zachtgekookt ei of roerei
- Voor het slapen gaan: kruidenthee
Vermijd de eerste dagen na de sapvastenkuur peulvruchten, vlees, kool, noten en kaas.
Na deze kuur zal je meer energie hebben, een frisse huid hebben en ongeveer 5 kilo gewicht zijn verloren.