Veroorzaakt een crash dieet galstenen

Laatst kreeg ik de vraag of een crash dieet galstenen veroorzaakt. Ik had er nog nooit aan gedacht, dus ging ik op onderzoek uit of het inderdaad zo kan zijn dat je galstenen kunt krijgen door een crash dieet.

Wat is gal

Gal is een stof dat vetten emulgeert. Dit betekent niet dat gal vetten verteert, maar de vetdruppeltjes kleiner maakt. Zo kunnen ze later beter verteert worden. Gal wordt gemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal heeft een bijna blauwgroene kleur en smaakt heel bitter. Dit kun je alleen weten als je het ooit hebt opgegeven, als je een virus infectie had.

crashdieet met galstenenHoe maakt de lever gal

Galzuren worden in de lever gemaakt uit cholesterol. De samenstelling van gal bestaat naast cholesterol ook uit galzouten en lecithine. De gemaakte gal wordt vanuit de lever naar de galblaas getransporteerd. Als er een vette maaltijd in de twaalfvingerige darm komt, ledigt de galblaas zich en komt de gal vrij.

Hoe ontstaan galstenen

Galstenen ontstaan in de galblaas, ze bestaan uit cholesterol, bilirubine en calciumcarbonaat. Cholesterol speelt hierbij vaak de belangrijkste rol. Er wordt dan gesproken van lithogene gal.

Galstenen zijn een groot gezondheidsprobleem, niet alleen doet het veel pijn, maar het hoge cholesterolgehalte is ook een van de oorzaken van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Ongeveer 2/3 van de patiënten met galstenen is vrouw.

Kan een crash dieet galstenen veroorzaken

Het blijkt dat een crash dieet inderdaad galstenen kan veroorzaken. Het vet dat je verliest tijdens het crash dieet zorgt voor extra cholesterol in het lichaam. Hierdoor neemt ook het cholesterolgehalte in gal toe, met een verhoogde kans op het ontstaan van galstenen.

Galstenen zijn een bijwerking

Als je een crash dieet volgt kan je galstenen ontwikkelen,dit hoeft echter niet altijd te gebeuren. Maak je dus geen zorgen als je ooit een crash dieet hebt gevolgd of ermee bezig bent. Galstenen hebben duidelijke symptomen en zie je vaak niet zomaar over het hoofd.

2 gedachten over “Veroorzaakt een crash dieet galstenen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *