Wil je graag gezonder eten en afvallen? Welke methode moet je dan gebruiken, hoe moet je precies eten? Er zijn zoveel verschillende goeroe’s, boeken en methoden op de markt. Je ziet soms de bomen door het bos niet meer. Moet je koolhydraatarm eten, of juist vetvrij? Moet je biologisch eten of vegetarisch? Omdat hier allerlei verhalen op internet de ronde over doen heeft Martijn Katan een boek geschreven waarin hij allerlei voedingsmythes behandeld en beargumenteerd of het waar is of niet.
Inhoudsopgave
Wie is Martijn Katan
Martijn Katan is een inmiddels oud professor in de voeding. Hij is gepensioneerd, maar doet nog steeds onderzoek naar voeding en publiceert hierover. Ook is hij vaak bij televisieprogramma’s om vragen over voeding toe te lichten. Dit doet hij op een leuke, maar vooral ook duidelijke manier. Zijn eerste boek; Wat is nu gezond? stamt uit 2008. Dat boek heb ik met plezier gelezen en soms ook om gelachen, omdat sommige dingen die gezondheidsgoeroe’s zeggen gewoon helemaal niet kloppen. Inmiddels is er een nieuw boek uitgekomen dat heet Voedingsmythes. Hierin behandelt hij meer dan 70 mythes betreft voeding. Een realistisch boek onderbouwt met wetenschappelijke argumenten.
Het boek Voedingsmythes
Het boek Voedingsmythes van Martijn Katan behandeld zoals hierboven gezegd meer dan 70 mythes. Wat zijn dan die mythes? Ik zal er een paar voorbeelden van geven.
- Koolhydraatarm eten helpt dat nu echt om af te vallen? Ja dat wel, maar je valt ook af als je vetvrij gaat eten, of alleen maar fruit eet. Punt is vaak dat je wel afvalt maar dat je het niet lang kunt volhouden en dat je dan weer terug op gewicht komt. Niet heel snel, maar binnen 2 jaar bijvoorbeeld. In het begin zie je met veel methods snel resultaat, maar uiteindelijk houdt maar 10% van de mensen het vol om op gewicht te blijven. Koolhydraatarm eten helpt dus wel om af te vallen en mensen voelen zich er ook beter door maar gaan op een bepaald moment hunkeren naar pasta, brood of rijst.
- Kokosvet is gezond. Niet echt, ook hier zitten veel verzadigde vetten in. Konijnen krijgen er verkalkte aderen van dus echt goed voor de gezondheid is het niet. Niet gezonder dan andere vormen van braadboter wat nu veel beweerd wordt.
- Groenten als broccoli en bloemkool verlagen de kans op kanker. Deze bewering trekt hij ook in twijfel, omdat mensen die vaak gezond eten ook meer bewegen, minder roken en over het algemeen gezonder leven. Het feit dat ze minder kanker hebben kun je daarom niet zonder meer toeschrijven aan het eten van groenten.
- Klei eten is detoxend. Dat komt met name door een hype om klei te gebruiken om het lichaam op te schonen. Echter zitten in deze klei ook zware metalen als cadmium, lood en arseen. Daarnaast zorgt de klei ervoor dat het lichaam geen vitaminen kan opnemen en juist voor tekorten kan zorgen. Ik zie mensen al klei drinken denkend dat ze gezond bezig zijn en vervolgens hoor je dat het juist heel slecht is, dat vind ik dan wel eens grappig.
- Andere mythes gaan over dat je chagrijnig wordt als je honger hebt, alcohol drinken en resveratrol, goed en slecht cholesterol en het eten van roomboter. Ook heeft hij het over de verschillen in eten tussen de verschillende economische klassen in Nederland. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen die lager opgeleid zijn ongezonder eten. Dit heeft deels te maken met het inkomen, maar ook de plek waar je woont. Zo heeft de omgeving ook invloed op hoe je eet.
Conclusie boek Voedingsmythes
Al met al een superinformatief en interessant boek. Niet te moeilijk geschreven en duidelijk uitgelegd. Ik kan het zeer aanbevelen voor iedereen die geinteresseerd is in voeding en gezondheid en wat er nu precies klopt en wat niet.
Ervaringen van anderen;
“We worden overspoeld door voedingsadviezen. Dit boek helpt op een duidelijke manier terug het juiste pad te vinden om gezond te eten!”
“Zeer informatief boek over voeding. Wetenschappelijke onderbouwing, gebaseerd op feiten. Fabels worden uit de wereld geholpen. Aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in gezonde voeding.”