Wat zijn de korte en lange termijn effecten van het keto dieet?

Veel mensen proberen momenteel het keto dieet. Wat zijn de korte en lange termijn effecten van het keto dieet?

keto dieet effecten

Het ketogene dieet, of keto dieet, is een dieet dat zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten, met als doel het lichaam in een staat van ketose te brengen. Ketose is een metabolische toestand waarbij het lichaam vet als primaire energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. Door de koolhydraatinname te beperken, dwingt het keto dieet het lichaam om ketonen te produceren uit vetten, die vervolgens als brandstof worden gebruikt.

Het dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten, zaden, groene bladgroenten en gezonde vetbronnen, terwijl voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals brood, granen, suikers en zetmeelrijke groenten, worden beperkt.

Wat zijn de korte en lange termijn effecten van het keto dieet?

De voordelen van het keto dieet

Laten we eerst beginnen met de voordelen van het keto dieet:

 1. Snel Gewichtsverlies: Het keto dieet staat bekend om het bevorderen van snelle gewichtsvermindering. De productie van ketonen speelt hierbij een rol, wat tevens bijdraagt aan het verminderen van het hongergevoel.
 2. Verlichting van Epileptische Aanvallen: Ketose, een toestand waarin het lichaam ketonen produceert, blijkt effectief te zijn bij het verminderen van epileptische aanvallen en andere neurologische aandoeningen.
 3. Verbetering van Acne: In gevallen waar acne gerelateerd is aan voedingspatronen en bloedsuikerspiegel, kan een koolhydraatarm dieet leiden tot een afname van acne.
 4. Gunstig voor Diabetes Type 2: Mensen met diabetes type 2 kunnen profiteren van het keto dieet, omdat het de insulinegevoeligheid verhoogt, wat gunstig is voor de bloedsuikerregulatie.
 5. Mogelijke Bescherming tegen Kanker: Er zijn studies die suggereren dat een ketogeen dieet het risico op kanker kan verminderen en mogelijk kan helpen bij de behandeling van kanker. Ketose zou meer oxidatieve stress veroorzaken in kankercellen dan in gezonde cellen.
 6. Gezondere Leverfunctie: Het keto dieet kan bijdragen aan een gezondere lever doordat deze begint met het verbranden van vet en meer foliumzuur produceert onder invloed van ketose.
 7. Cholesterolverlagend Dieet: Wanneer het dieet voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetten, kan het keto voedingspatroon dienen als een cholesterolverlagend dieet.
 8. Positieve Invloed op PCOS: Voor vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) kan het keto dieet mogelijk positieve effecten hebben.

Volg je het keto dieet of heb je behoefte aan een voorbeeld weekmenu? Vind dan hier een keto dieet weekmenu!

KORTE TERMIJN EFFECTEN VAN HET KETO DIEET

 1. Verminderde slagaderfunctie: Zelfs één enkele vetrijke maaltijd kan de capaciteit van een slagader om te verwijden verminderen, wat resulteert in een afname van de bloedstroom.
 2. Verhoogd LDL-cholesterol: Onderzoek suggereert dat het keto dieet in slechts drie maanden kan leiden tot aanzienlijke stijgingen van het LDL-cholesterol, zelfs tot gevaarlijke niveaus van 283 mg/dl.
 3. Tekorten aan voedingsstoffen: Keto diëten vergroten het risico op tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en fytochemicaliën uit plantaardige voeding.
 4. Constipatie: Het gebrek aan vezels in keto diëten, aangezien deze niet voorkomen in vet- en dierlijke eiwitten, kan leiden tot harde ontlasting en een slechte stoelgang.
 5. Misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn: Veelvoorkomende bijwerkingen van het keto dieet zijn misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
 6. Verminderde glucose tolerantie: Het vermogen van het lichaam om glucose uit het bloed te verwerken, ook wel glucose tolerantie genoemd, kan verminderen bij mensen die het keto dieet volgen.
 7. Slechte adem en sterk ruikende vagina: Het volgen van het keto dieet kan leiden tot een kenmerkende ademgeur, bekend als ‘keto-breath’, en veel vrouwen ervaren een sterke geur van de vagina, ook wel aangeduid als ‘keto-crotch’.

LANGE TERMIJN GEZONDHEIDSRISICO’S VAN HET KETO DIEET

 1. Verhoogd risico op overlijden in het algemeen: Koolhydraatarme diëten, waaronder het keto dieet, worden in verband gebracht met een verhoogd risico op algemene sterfte.
 2. Verminderde bloedtoevoer naar het hart en verergerde hartziekte: Hoewel keto diëten de bloedwaarden voor hartproblemen kunnen verbeteren, zoals totaal cholesterol, suggereren studies dat ze paradoxalerwijs het risico op hartaanvallen kunnen verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet vergelijkbaar met het Atkins-dieet de bloedtoevoer naar het hart kan verminderen. Dit is met name zorgwekkend voor mensen met diabetes type 2, die al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben.
 3. Verminderde slagaderfunctie op lange termijn: Een analyse van zes verschillende onderzoeken suggereert dat koolhydraatarme diëten verband houden met een aanhoudende verslechtering van de slagaderfunctie. Overmatige vetinname kan zelfs schade toebrengen aan de slagaderwanden, wat het risico op een hartaanval of beroerte verhoogt.
 4. Verhoogd risico op darmkanker: Mensen die het keto dieet volgen, consumeren over het algemeen meer vet, rood vlees en bewerkt vlees dan gebruikelijk. Deze voedingsgewoonten staan bekend om hun associatie met een verhoogd risico op darmkanker. De aanwezigheid van heterocyclische aminen, gevaarlijke verbindingen die ontstaan bij het verhitten van voedsel, draagt ook bij aan dit risico, vooral bij gegrild wit vlees.

Wil je toch beginnen met het keto dieet?

50 dagen keto challenge

Voordelen van de 50 dagen Keto Challenge

 • Verbrand lichaamsvet op de moeilijkste plaatsen
 • Reken af met ongemerkte suikerverslaving
 • Val tot 2 kilo per week blijvend af
 • Geen honger door ketose
 • Genieten van goed vullende maaltijden

50 Dagen Keto Challenge best gewaardeerd door klanten

keto dieet ervaringen

2 gedachten over “Wat zijn de korte en lange termijn effecten van het keto dieet?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *