3 Redenen om te kiezen voor tabata training in plaats van duurtraining

tabata
Wat zijn de voordelen van tabata training?

De meeste mensen gaan joggen om af te vallen. Maar als je een beetje bent zoals ikzelf en de meeste anderen die ik ken, dan vind je joggen heel snel saai worden. Je moet er toch al gauw een uurtje vooruittrekken, en voor je gevoel duurt het soms nog langer. Tabata training is echter heel anders. Hieronder geef ik 3 redenen om te kiezen voor tabata training in plaats van duurtraining.

Tijdsduur

Een nadeel van joggen of hardlopen is dat het tijd kost om naar de plek te gaan waar je wilt gaan joggen. Daarnaast kost het tijd om je hartslag te doen toenemen en je metabolisme op de vetverbranding over te laten gaan. Omdat dit langer duurt zul je ook langer moeten trainen voor hetzelfde resultaat als wat je kunt behalen met tabata training. Een tabata training werk je in 4 minuten af. Bestaande uit 8 intervallen van 20 seconden en 10 seconden rust. Doordat een tabata training op een zeer hoge intensiteit plaatsvindt, heb je binnen een paar seconden een hoge hartslag en is je metabolisme veel actiever dan voorheen en zal direct op de vetverbranding over gaan en veel belangrijker ook langer hiermee doorgaan. Bij een duurtraining duurt het minimaal 20 minuten voordat het lichaam overgaat op de vetverbranding.

Vetverbranding

Het is gebleken dat na een tabata training de vetverbranding tot wel 24 uur langer door blijft gaan op een hoger pitje. Dit komt doordat de training veel zwaarder is, het hart pompt direct veel sneller en het is nodig dat het lichaam de verbranding naar een hoger niveau tilt om de oefening uit te kunnen voeren. Ook is aangetoond dat de herstelprocessen na een tabata training een hogere vetverbranding vraagt. De spieren moeten de energievoorraad weer aanvullen, wat behoorlijk veel energie kost. Dit komt weer doordat het lichaam tijdens de training een zuurstofschuld opbouwt. Deze moet worden ingelost na de training. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tabata training veel effectiever is en dat een sprint interval training op de fiets net zo goed is voor de aanpassing van de spieren als een training van 10,5 uur lang.

Tabata training is afwisselend

Omdat tabata training uit allerlei verschillende oefeningen kan bestaan is het zeer afwisselend. Je kunt kiezen voor sprinten op de fiets, tijdens het hardlopen of roeien. Er zijn echter ook speciale oefeningen voor alleen de bovenbenen of juist voor de buikspieren. Denk bijvoorbeeld aan burpees, pushups, touwtje springen, lunges, mountain climbers en nog veel meer mogelijkheden.

1 gedachte over “3 Redenen om te kiezen voor tabata training in plaats van duurtraining”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *