Het AIP-dieet helpt mensen met auto-immuunziekten door belangrijke factoren aan te pakken. Dit zijn onder andere ontsteking, een lekkende darm en problemen met hormonen. Ook kijkt het naar problemen met bloedsuikerregulatie en voedingsstoffen. Het doel is om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verhogen. AIP focust op voeding, rust, beweging, sociaal contact en het verbeteren van het immuunsysteem.
Het dieet is bedacht voor mensen met auto-immuunziekten. Dit zijn ziekten waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Het dieet vermijdt voedingsmiddelen die voor problemen zorgen bij deze groep. Denk aan nachtschades, eieren, noten, zaden, gluten en zuivel. Het doel is betere darmgezondheid en een kalm immuunsysteem via voeding.
Al na twee weken op het dieet ziet men vaak verbetering. Na 4 tot 6 weken is een duidelijk positief effect meestal zichtbaar. Het wordt aangeraden om dagelijks minstens 2000 i.e. vitamine D te nemen om het immuunsysteem te reguleren. Ook is 100 microgram vitamine K2 aanbevolen voor ontstekingen. Daarnaast zijn 1 tot 3 gram visolie per dag goed vanwege hun rol in ons immuunsysteem.
Wat is het Auto-Immuun Protocol (AIP dieet)?
Het AIP dieet is gemaakt voor mensen met auto-immuunziekten. Het focust op het aanpakken van de oorzaken. Zo worden alle mogelijke voedingstriggers in het begin vermeden.
Na een tijdje worden deze voedingstriggers stap voor stap toegevoegd. Dit helpt om te zien welke je lichaam niet goed verdraagt. Het zorgt voor herstel en vergroot de variëteit in je dieet.
Het AIP dieet behoort tot de Paleo-familie. Centraal staat het herstellen van je lichaam. Voeding én je leefstijl spelen een grote rol bij de ontwikkeling van deze ziekten. Auto-immuniteit ontstaat wanneer je immuunsysteem gezonde cellen aanvalt. Dit kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken.
Naast voeding kijkt het AIP dieet ook naar leefstijl. Dat omvat zaken zoals ontspanning, goede slaap, beweging, natuur beleven en contact met anderen.
Het AIP dieet in het kort
- Het AIP dieet is ontworpen om symptomen van auto-immuunziekten te verminderen.
- Het draait om het verbeteren van ontstekingen, het dichten van de ‘lekkende darm’, het aanpakken van hormonale onevenwichtigheden, stabiele bloedsuikers, gezonde hersenen, vullen van vitamines en mineralen, en het reguleren van het immuunsysteem.
- Dit dieet kan ook gunstig zijn bij voedselintoleranties, allergieën, hooikoorts en eczeem.
- Loren Cordain, Datis Kharrazian, Chris Kresser, Sarah Ballantyne, Mickey Trescott en Angie Alt zijn de oprichters van het AIP dieet.
Het AIP dieet is hoopvol voor mensen met auto-immuunziekten. Door slim voeding te kiezen en structuur te brengen in wat je eet, kan je lichaam weer gezond worden. Zo verbreed je het menu weer en herstelt je gezondheid.,,
Fase 1: Eliminatiefase
De eliminatiefase is de eerste stap in het Auto-Immuun Protocol (AIP) dieet. Tijdens deze fase laat je bepaalde voeding staan. Denk aan granen, zuivel, nachtschades en meer. Het doel is duidelijk: kijk of je slecht reageert op bepaalde voeding. Het zou kunnen helpen bij het lichaamsherstel.
Hoelang de eliminatiefase duurt, verschilt per persoon. Sommigen doen een maand over deze stap, anderen een jaar. Mensen met de ziekte van Hashimoto stoppen soms helemaal niet met het vermijden van granen. Tijdens dit alles: neem genoeg rust, want dat is goed voor je herstel.
Er zijn veel AIP-goedgekeurde recepten op het internet. Zo kun je toch lekker eten zonder de ‘verboden’ voeding. Wat kun je in deze fase eten? Denk aan bouillon, orgaanvlees, vette vis, avocado’s, kokos, gefermenteerde groenten, zoete aardappelen en groenten en fruit.
- Eliminatiefase kan 1-3 maanden duren tot significante vermindering van symptomen.
- Voedingsmiddelen worden 4 keer per dag geherintroduceerd tijdens de provocatie fase.
- Onderscheid tussen rauwe en gekookte varianten is belangrijk vanwege eiwitstructuurveranderingen.
- Herintroductie van voedingsmiddelen tijdens infectie, stress, slaaptekort, intense training, zwangerschap of postpartum wordt afgeraden.
Met de stap-voor-stap benadering kun je uitzoeken wat wel en niet goed voor je is. Het vergt wat tijd en moeite. Maar, als je volhoudt, kun je uiteindelijk meer eten gaan proberen.
AIP dieet: Wat kun je nog wel eten?
Tijdens de eliminatiefase van het aip dieet moet je veel voedingsmiddelen vermijden. Maar er blijft genoeg over om lekker en gezond te eten. In het AIP dieet mag je eten als vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, en groenten. Ook gezonde vetten, kruiden, en probiotische voedingsmiddelen zijn toegestaan. Dit helpt je lichaam te herstellen.
Het AIP dieet focust op eten zonder barcode. Denk aan groenten, fruit, vlees, vis, zeevruchten, en kruiden. Ook wat zout en natuurlijke zoetstoffen zijn oké
catharinadelmarcel.com
Wat is AIP ? | Catharina Delmarcel. Je eet superfoods zoals orgaanvlees en bottenbouillon. Dit dieet vermijdt stoffen die ontstekingen, darmproblemen, en hormoonveranderingen veroorzaken.
- Vis, schaal- en schelpdieren
- Gevogelte
- (Orgaan)vlees
- Groenten
- Fruit
- Gezonde vetten
- Kruiden en specerijen
- Probiotische en gefermenteerde voedingsmiddelen
- Glycine-rijke voedingsbronnen zoals kraakbeen en bottenbouillon
Het AIP dieet is goed voor mensen met bepaalde ziektes en klachten. Het helpt ook bij het vinden van het beste dieet voor jou en bij het opsporen van voedselintoleranties. Belangrijk: overleg altijd met je dokter over dieetveranderingen. Dit geldt zeker als je ernstige klachten hebt of erg dun bent.
Herintroductiefase (provocatie)
Na het Auto-Immuun Protocol (AIP) dieet komt de herintroductiefase. Dit is ook wel bekend als de provocatiefase. Tijdens deze fase voeg je voedingsmiddelen één voor één toe aan je dieet. Dit doe je in een bepaalde volgorde.
Het hoofddoel is te ontdekken welke ingrediënten gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo leer je wat je beter kunt mijden. Deze kennis helpt je een persoonlijk dieet op te stellen en verhoogt de variatie in je voeding.
De herintroductie verloopt in vier fasen. Hierbij begin je met de minst risicovolle voedingsmiddelen eerst toe te voegen. Dit provocatiedieet is handig bij klachten die kunnen duiden op allergieën of intoleranties. Als je de verdachte voedingsmiddelen weer gaat eten, let je goed op mogelijke reacties.
Meestal duurt de herintroductiefase 1 tot 3 maanden, afhankelijk van persoon tot persoon. Door langzaam te herintroduceren, ontdek je gemakkelijker wat je wel of niet verdraagt. Dit kan je helpen met het plannen van je dieet voor de toekomst. Zo vergroot je de kans op een gevarieerd eetpatroon en een gezond leven.
Diëten zoals AIP zijn uniek omdat ze persoonlijk zijn. Ze kijken echt naar wat het beste is voor jouw lichaam. Het opnieuw introduceren van voedingsmiddelen helpt bij het begrijpen van je eigen voedseldiversiteit.
AIP dieet
Het AIP (Auto-Immuunprotocol) dieet is een onderdeel van het Auto-Immuun Protocol. Het kijkt naar voeding en leefstijl, zoals slaap en sociale contacten. Dit alles helpt bij problemen rond auto-immuunziekten, aimend om de oorzaken aan te pakken. Het doel is om de gezondheid en het leven te verbeteren.
Dit dieet zegt nee tegen zuivel, peulvruchten, granen, verwerkt voedsel en nachtschaden. Het voorkomt hiermee problemen in de darmen die de gezondheid kunnen schaden. Het lijkt op het Paleo dieet, dus glutenvrij en goed voor de darmen. Noten, zaden en eieren zijn ook uitgesloten vanwege hun schadelijke effecten.
Met AIP eet je dingen die helpen je histaminegehalte te verlagen. Het helpt bij auto-immuunziekten doordat het lichaam, vooral de darmen, kan rusten en herstellen. Bepaald eten vermijden maakt het ook makkelijker voor je lichaam om te genezen.
AIP is een tijdelijke manier van eten met veel verse groenten, fruit, vlees en vis. Eieren, zuivel, peulvruchten, granen, noten en zaden zijn dan voor een tijdje uit je menu. Dit dieet is voor mensen met auto-immuunziekten zoals MS en Crohn, en helpt bij het verminderen van ontstekingen.
Het verschil tussen AIP en Wahl’s zit ‘m in koolhydraten. Wahl’s is koolhydraatarm en AIP zoekt alternatieven met arrowroot en tijgernotenmeel. ‘Eet lekker anders’ biedt AIP-recepten voor de eliminatiefase. Maar de basis van veel daarvan is niet AIP.
AIP-dieet pakt voedsel aan dat ontstekingen veroorzaakt, goed voor wie wil afvallen. Het werkt voor mensen met auto-immuunziekten door triggers uit de voeding te halen, zoals gluten en suiker. Minder bewerkt eten en suikers kan energiedips tegengaan.
De focus in het AIP-dieet ligt op eten dat makkelijk verteert. Dit is beter voor je buik en helpt een opgeblazen gevoel te voorkomen. Door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten, helpt het immuunsysteem sterker te worden. Het kan ook de huid helpen gezond te blijven door wegblijven van ontsteking-prikkelende voeding, zoals zuivel.
Vermijd of gebruik matig
Het AIP dieet draait vooral om gezonde voeding. Toch zijn er dingen die je beter minder kan eten. Bijvoorbeeld, in de startfase zijn fructose, zout en bepaalde groenten en fruit geen goed idee.
Ook al moet je sommige voedingsmiddelen laten staan, zijn er goede alternatieven. Natuurlijke suikers en bepaalde groenten zijn prima. Maar vergeet niet, gebruik ze met mate.
Vermijd fructose, zout en hoog-glycemische voedingsmiddelen
Fructose, zout en bepaalde groente en fruit moet je minderen. Die kunnen voor problemen zorgen tijdens de eliminatiefase.
Te veel fructose kan onder andere ontstekingen veroorzaken. En een overdaad aan zout is niet goed voor je bloeddruk.
Weten welke groenten en fruit je tijdelijk beter kan laten? Denk aan aardappelen of bananen. Die beïnvloeden je bloedsuikerspiegel te sterk.
Gebruik natuurlijke suikers en groenten als vervangers
Je hoeft niet alle suikers te mijden. Er zijn gezondere opties voorhanden. Denk aan kokos of dadels. Deze alternatieven als honing en ahornsiroop zijn prima.
En wist je dat groenten ook brood kunnen vervangen? Courgette en zoete aardappel passen goed in dit dieet. Ze bevatten minder suiker en koolhydraten.
Kort gezegd, beperk fructose, zout en deze groenten en fruit in de startfase van het AIP dieet. Kies dan voor suikeralternatieven en bepaalde groenten als graanvervangers. Maar let op, ook deze in beperkte mate gebruiken is het slimst.
Leefstijladviezen voor het AIP
Het AIP dieet is meer dan alleen een voedingsplan. Het bevat ook leefstijladviezen die erg belangrijk zijn. Het is essentieel om voldoende te bewegen, te ontspannen, goed te slapen en regelmatig pauzes te nemen.
Tijdens de herintroductiefase is een goede balans extra belangrijk. Het AIP dieet legt de nadruk op rust en regelmaat. Dit omvat goede slaap, de juiste hoeveelheid beweging en voeding op de goede momenten. Dit geheel wordt gezien als een holistische manier van aanpak bij auto-immuunziekten.
- Zorg dat je elke dag genoeg beweegt. Dat kan zijn door te wandelen, yoga te doen of lichte krachttraining.
- Maak tijd voor ontspanning. Dit kan zijn door meditatie, diep ademhalen, of andere mindful activiteiten.
- Probeer 7-9 uur per nacht te slapen om je gezondheid te ondersteunen.
- Las regelmatig een pauze in je planning. Dit kunnen korte rustmomenten zijn of leuke dingen doen in het weekend.
Als je deze adviezen volgt, help je je auto-immuunsysteem te herstellen. Dit maakt het makkelijker om het AIP dieet te volgen.
Om het AIP dieet succesvol te integreren, is een realistische aanpak nodig. Dit betekent dat je vooruit plant, tijd neemt om te ontspannen en goed voor jezelf zorgt, vooral als je het druk hebt. Door deze stappen te volgen, maak je het dieet een deel van je leven op een duurzame manier. Dit is goed voor je gezondheid op de lange termijn.
Herintroductiefase
In de herintroductiefase van het AIP-dieet voeg je voedingsmiddelen voorzichtig weer toe. Dit doe je om te zien wat goed is voor je lichaam en wat niet. Het doel is om een dieetplan te maken dat past bij wat jouw lichaam verdraagt. Dit plan helpt je gezond te blijven.
Het is heel belangrijk tijdens deze fase goed op te letten hoe je lichaam reageert op de voedingsmiddelen. Schrijf op wat je eet en hoe je je voelt in een dagboek. Dit helpt je om aanpassingen te maken en maakt het makkelijker om variatie in je eten toe te voegen.
Probeer steeds één nieuw voedingsmiddel uit en wacht dan 5 tot 7 dagen. Dit helpt om beter te zien welke effecten de voeding heeft op jou. Als je dit zorgvuldig doet, vind je uiteindelijk wat het beste voor jou werkt.