Hoe werkt het Moerman Dieet?

1 op de 5 Nederlanders kent het Moerman Dieet. Dit dieet werd in de jaren 70 bedacht door dokter Cornelis Moerman. Het is populair bij sommige kankerpatiënten, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt.

Moerman Dieet

Het Moerman Dieet gaat ervan uit dat voeding belangrijk is bij kanker. Het bestaat uit veel groenten en weinig vlees of vis. Ook zijn er extra voedingssupplementen nodig.

Hoewel sommige dingen gezond zijn, kan het dieet tekorten veroorzaken. Dit is vooral problematisch na een kankerdiagnose.

De praktijk toont aan dat het Moerman Dieet niet werkt. Experts raden af om dit dieet te volgen. Gezonde voeding, zoals de Schijf van Vijf, is belangrijk voor kankerpatiënten.

Wat is het Moerman Dieet?

Het Moermandieet, ook bekend als Moermantherapie, kwam van Nederlandse huisarts Cornelis Moerman in de jaren 30. Hij dacht dat voeding kon helpen bij kanker.

Geschiedenis van het Moerman Dieet

Moerman testte zijn idee op postduiven. Zijn dieet was eenzijdig en kan nu schadelijk zijn. Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat het Moermandieet helpt tegen kanker.

In de jaren 80 probeerde men het Moermanmethode wetenschappelijk te onderzoeken. Verschillende rapporten, zoals dat van 1958, vonden geen bewijs voor genezing door Moermans medicijnen.

Hoewel het Moermandieet niet bewezen is, leidde het wel tot het Houtsmullerdieet. Dit dieet is gebaseerd op Moermans ideeën, maar met enkele aanpassingen.

Samenstelling van het Moerman Dieet

Het Moerman Dieet kiest voor specifieke voedingsmiddelen. Het richt zich op plantaardige producten met veel vezels. Denk aan volkoren granen, verse groenten en fruit.

Belangrijke vitamines en mineralen krijg je hierdoor binnen. Denk aan vitamine A, B-complex, C, E, en meer.

Je mag geen vlees, vis, water, koffie, thee, suiker of zout eten. In plaats daarvan zijn er alternatieven. Karnemelk of pap, citrusvruchten- en bessensap, en bruinbrood met roomboter en kaas zijn aan te raden.

Zilvervliesrijst, veel groenten, salade en fruit zijn ook goed. Voedingssupplementen worden soms aanbevolen, maar ze kunnen problemen veroorzaken bij kankerbehandelingen.

Voedingsmiddelen ToegestaanVoedingsmiddelen Niet Toegestaan
Volkoren Granen, Verse Groenten, Fruit, Karnemelk/Pap, Citrusfruit- en Bessensap, Bruinbrood, Roomboter, Kaas, Zilvervliesrijst, Olijfolie, HoningVlees, Vis, Water, Koffie, Thee, Suiker, Zout, Aardappelen

Het Moerman Dieet is een strikt dieet. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit dieet kanker geneest. Maar sommige voedingsmiddelen uit dit dieet kunnen wel goed zijn voor je gezondheid.

Voordelen en kritiek op het Moerman Dieet

Kritiek

Het Moerman Dieet werd bedacht door dokter Cornelis Moerman. Maar het werkt niet goed voor mensen met kanker. Studies laten zien dat het dieet niet helpt bij het verminderen van klachten of het verbeteren van de genezingskans. Bovendien kan het Moerman Dieet leiden tot een slechte balans van vitamines en mineralen in het lichaam van kankerpatiënten.

Het dieet omvat geen vlees, vis, water, koffie, thee, suiker, matig zout en melk. Het bestaat vooral uit groene groenten, fruit, erwtensoep, honing, olijfolie en voedingssupplementen. Spieren, essentieel voor onze afweer, hebben eiwitten nodig. Maar in het Moerman Dieet zijn vlees en vis, goede eiwitbronnen, niet toegestaan. Daarom moeten alternatieve eiwitbronnen in dubbele hoeveelheden worden gegeten.

Goede voeding en beweging zijn heel belangrijk voor kankerpatiënten. Ze helpen bij het voorkomen van complicaties, versnellen het herstel en verbeteren de kwaliteit van leven. Daarom wordt het Moerman Dieet niet aanbevolen voor mensen met kanker.

Rol van voeding bij kanker

Hoewel het Moerman Dieet niet werkt, is gezonde voeding heel belangrijk voor kankerpatiënten. Voeding helpt bij het welzijn en voorkomt complicaties. Het Nationaal Fonds Tegen Kanker zegt dat gezonde voeding de kwaliteit van leven verbetert.

Een oncologie diëtist maakt een dieet op voor kankerpatiënten. Dit dieet past bij hun behandeling. Het helpt om de voedingsbehoeften tijdens ziekte op peil te houden.

Alleen 5% van de Nederlanders eet volgens de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum raadt dagelijks veel groente en fruit aan. Ze adviseren ook volkorenproducten en minder rood vlees en alcohol.

Voedingsmiddelen die het risico op kanker verhogenVoedingsmiddelen die het risico op kanker verlagen
Hoge inname rood vleesGroenten en groene bladgroenten
Bewerkt vlees en vleeswarenHoog gebruik van fruit
Te veel zoutVezels, waaronder volkoren granen
AlcoholZuivelproducten

Een gezonde voedings- en levensstijl helpt bij kanker. Door samen te werken met een oncologie diëtist krijgen patiënten een dieet dat past bij hun behandeling.

Conclusie

Het moerman dieet ontstond in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het werd gezien als een alternatief voor kanker. Maar, er is nooit wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Bovendien kan het moerman dieet schadelijk zijn voor mensen met kanker. Dit komt doordat het tekorten aan essentiële voedingsstoffen kan veroorzaken.

Gezonde, gevarieerde voeding is heel belangrijk voor kankerpatiënten. Het helpt bij een betere lichamelijke conditie en minder bijwerkingen. Ook kan het herstel sneller gaan. Een oncologie diëtist kan helpen bij het maken van een persoonlijk dieet.

Samenvattend, het Moermandieet is niet de oplossing voor kanker. Een voedzame voeding in combinatie met de juiste medische zorg is beter. Dit is de beste manier om kankerpatiënten te helpen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *