Afvallen met witte thee

Iedereen heeft het steeds over groene thee, maar er bestaat ook witte thee. Chinezen drinken al duizenden jaren witte thee. Het zou zelfs gezonder zijn dan groene thee. Wat is witte thee precies, waarom is het gezond en helpt witte thee je bij het afvallen?

Wat is witte thee

witte thee
Een kopje witte thee!

Witte thee is thee gemaakt van de jongste blaadjes en knopjes van de theeplant. Deze thee is daarom ook de duurste thee. Je hebt veel meer planten nodig om blaadjes en knopjes van af te halen. Witte thee is daarnaast het minst bewerkt en heeft een lichte kleur. De smaak van witte thee is licht bloemig en de thee wordt niet bitter als je hem lang laat trekken, ook gaat deze niet grassig smaken zoals groene thee.

Is witte thee gezond

Ja, witte thee is zeker gezond. Het bevat iets andere stoffen dan groene thee en vermindert het ontstaan van rimpels. De huid blijft soepel en elastisch door bepaalde eiwitten; collageen en elastine genoemd. Deze eiwitten worden afgebroken door proteïnases. Dat is vervelend want hierdoor wordt de huid minder mooi, soepel en ontstaan er rimpels. Witte thee remt de proteïnases waardoor de huid langer elastisch en soepel blijft. Je kunt witte thee dus zien als een natuurlijke facelift.

Helpt witte thee bij het afvallen

Er is onderzoek gedaan naar of witte thee helpt bij het afvallen. Hiervoor hebben ze plantenextracten van witte thee gebruikt. Uit het onderzoek is gebleken dat witte thee helpt bij de vertering, opname en opslag van vet in het lichaam. Het blijkt ook dat de thee de aanmaak en groei van vetcellen vermindert en dat het de afbraak van vet uit deze cellen verhoogt.

Het onderzoek is uitgevoerd met vetcellen. Het effect is dus niet aangetoond in levende personen. Op kweek bleek dat menselijke vetcellen die bewerkt werden met witte thee extracten meer vetafbraak laten zien en ook de groei van vetcellen werd vermindert. Positief hierbij was dat de vetcellen zelf niet werden aangetast. Witte thee extracten helpen dus bij het terugdringen van de hoeveelheid vet in cellen.

Ook al is het onderzoek niet gedaan met witte thee, dan hoeft dit niet te betekenen dat witte thee niet helpt bij het afvallen. Hieronder een paar redenen om voor witte thee te kiezen;

 • Zo is het altijd beter om thee te drinken in plaats van frisdranken of vruchtensappen. Er zitten geen calorieën in en het is er in allerlei smaken. Als je volledig over gaat op het drinken van thee en water dan zul je sowieso gewicht verliezen.
 • Drink je graag thee? Kies dan vaker voor witte thee, je zult de hoeveelheid rimpels verminderen en je huid zal er beter uitzien.
 • Doordat witte thee een zoete smaak heeft, hoef je geen suiker of melk aan de thee toe te voegen. Ook dit helpt bij het afvallen.
 • Als je trek hebt in iets zoets, kies dan voor witte thee. Door de zoete smaak zul je uiteindelijk minder tussendoortjes eten en dit helpt ook weer bij het afvallen.

Val je af met witte thee

Ja en nee. De witte thee zelf zorgt niet perse voor gewichtsverlies. De thee zorgt echter wel voor gewichtsverlies als je andere suikerrijke dranken inruilt voor witte thee. Je zult minder suiker binnenkrijgen en minder last hebben van suikerdips. Op deze manier kun je wel 2 kilo per maand kwijt raken en dat zonder extra te sporten. Als bijkomend voordeel zullen er minder rimpels ontstaan of help ze je te verminderen.

De Voedselzandloper

voedselzandloperWitte thee wordt erg aanbevolen door Kris Verburgh, auteur van het bekende boek De Voedselzandloper. Dit boek heeft als doel mensen te leren het verouderingsproces te vertragen. Bijkomend voordeel is gewichtsverlies. Witte en groene thee vormen een belangrijk onderdeel van de voedselzandloper, naast het eten van havermout en vermijden van koolhydraten. Verder staat het boek boordevol andere feiten en leuke weetjes over je gezondheid, vrijwel allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ik zelf vond het boek makkelijk, leerzaam, maar ook leuk om te lezen en heb er dan ook veel van opgestoken. Ben je ook geïnteresseerd in het boek? Vind dan hier meer informatie over de voedselzandloper.

Andere theeën om mee af te vallen

Hier zijn enkele theeën waarvan wordt gezegd dat ze enigszins kunnen bijdragen aan gewichtsverlies:

 1. Groene thee: Groene thee is bekend om zijn antioxidante eigenschappen, waaronder catechinen zoals EGCG (epigallocatechinegallaat), die het metabolisme kunnen stimuleren. Groene thee kan ook helpen bij het verbranden van vet en het verbeteren van de vetoxidatie.
 2. Oolong thee: Oolong thee ligt ergens tussen groene thee en zwarte thee in. Sommige onderzoeken suggereren dat oolong thee kan helpen bij het verbranden van calorieën en vet, waardoor het een mogelijke ondersteuning is voor gewichtsverlies.
 3. Pepermuntthee: Pepermuntthee kan helpen de eetlust te verminderen, wat nuttig kan zijn voor mensen die proberen af te vallen. Bovendien kan de verfrissende smaak van pepermuntthee helpen om verlangens naar calorierijke snacks te verminderen.
 4. Gemberthee: Gember heeft thermogene eigenschappen, wat betekent dat het de lichaamstemperatuur kan verhogen en daardoor het metabolisme kan stimuleren. Gemberthee kan ook helpen bij het verminderen van de eetlust.
 5. Hibiscusthee: Hibiscusthee staat bekend om zijn natuurlijke diuretische eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van waterretentie. Hoewel dit geen vetverlies is, kan het een tijdelijke afname van het gewicht veroorzaken.

2 gedachten over “Afvallen met witte thee”

 1. Dominique Schroyens

  Ik maak mijn groene thee met 6 liter .Koel mijn thee dan af en bewaar in gesloten flessen in koelkast.
  Later drink ik dan ijskoud of verwarmen tot 60° a 65° Celsius en drink mijn thee warm.
  Verliest mijn thee bepaalde of alle gezondheidseffecten op deze manier????
  Graag uw eerlijk antwoord ..Dank bij voorbaat…

  1. Alle bewerkingen die je aan een product doet, zorgen voor vermindering van de hoeveelheid voedingsstoffen. Daarnaast bewaar je de thee nog een tijdje. Ik denk dat je inderdaad veel voedingsstoffen verliest op deze manier. Hoe lang maak je al thee op deze manier?

   Groetjes Eveline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *