De beste sauzen voor bij patat en voor de lijn

Ik bedacht me ineens dat het wel leuk zou zijn een artikeltje te wijden aan de beste sauzen voor bij patat. Natuurlijk geldt het niet alleen voor patat, maar ook voor allerlei andere snacks. Ik vind zelf joppiesaus erg lekker, maar heb geen idee of dit eigenlijk wel zo gezond is. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je meer calorieën binnen krijgt door de saus dan van je snack. Daarom zoek ik in dit artikel eens uit wat de beste sauzen voor de lijn zijn.

De beste sauzen

Het staat me bij dat rode sauzen altijd gezonder zijn dan witte sauzen en dit blijkt in de praktijk ook wel te kloppen.

De beste sauzen om te kiezen zijn;

 • Curry: +/- 25 kcal
 • Mayolijn Extra Light: 25 kcal
 • Remia Friteslijn: 20 kcal
 • Tomatenketchup: 15 tot 20 kcal
 • Appelmoes: +/- 15 kcal
 • Piccalilly: +/- 10 kcal

De vermelde calorieën gelden per 20 ml van de saus. Ik neem zelf wel meer dan 20 ml, eerder 50 ml bij een patatje. Maar zoals ik al zei is joppiesaus mijn favoriet, maar dat is helemaal niet de beste keus.

De middel gezonde sauzen

 • Fritessaus (25% olie): 55 kcal
 • Calvé Yoghonaise: 55 kcal
 • Pindasaus: +/- 55 kcal
 • Slasaus: +/- 50 kcal
 • Calvé Yofresh (Naturel): 40 kcal

Ook deze calorieën zijn per 20 ml. Het verbaasd mij dat pindasaus bij de middel gezonde sauzen hoort. Ik dacht dat deze veel meer calorieën zou bevatten en als ongezond bestempeld zou worden. Helaas staat ook hier joppiesaus niet bij.

Ongezonde sauzen

 • “Normale” mayonaise: 150 kcal
 • Tartaarsaus: 95 kcal
 • Halfvolle mayo: (Halvanaise e.a.): 80 kcal
 • Remia Olijvonaise: 75 kcal
 • Fritessaus (35% olie): 75 kcal
 • Remia Mayolijn (30% olie): 75 kcal
 • Joppiesaus: 70 kcal

Jammer dat mijn favoriete saus 70 calorieën per 20 ml bevat, ik denk dat ik bij mijn snack dan wel 175 extra calorieën binnenkrijg.  Tartaarsaus is ook slecht met 95 calorieën per 20 ml.

Andere smaakmakers

Ik vind mosterd niet echt een saus, maar het is wel iets dat vaak gegeten wordt, bij bijvoorbeeld bitterballen of een kroket. Gelukkig valt dat erg mee en bevat mosterd ongeveer 31 calorieën per 20 gram/ ml. Je mag mosterd daarom tot de slanke alternatieven rekenen.

Ook sambal vind ik niet echt een saus, maar is wel een smaakmaker. Hierin blijken nogal grote verschillen te zitten. Zo bevat Sambal Oelek per 100 gram maar ongeveer 40 calorieën te bevatten, terwijl Sambal Badjak zeker wel 160 calorieën per 100 gram bevat. Let daarom wat sambal betreft goed op de soort die je kiest.

De beste sauzen voor bij patat

Als je toch een beetje in de gaten wil houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt en aan de lijn doet, kies dan vooral voor de slanke varianten of mosterd. Het zou zonde zijn als je door sauzen ongemerkt toch teveel calorieën binnen krijgt en je slanke lijn in gevaar komt. Blijf gewoon genieten van je patatje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *