Voldoende eiwitten binnenkrijgen als vegetarier

Voldoende eiwitten in plantaardige bronnen van eiwitten?

voldoende eiwittenHet is inmiddels vastgesteld dat de gemiddelde Westerling ongeveer twee keer zo veel eiwitten binnenkrijgt als hij of zij nodig heeft. Met onze hoge vlees-, ei- en zuivelconsumptie is dit dan ook geen wonder. Omdat ons lichaam slechts de benodigde eiwitten opneemt uit onze voeding, is onze hoge eiwitconsumptie volstrekt overbodig. Bovendien bevatten deze dierlijke eiwitten veel verzadigde vetten (de slechte vetten) en veel cholesterol. Hierdoor is de kans op overgewicht en allerlei ernstige ziekten verhoogd bij een hoge dierlijke eiwitconsumptie. Onderstaande natuurlijke eiwitbronnen leveren bij een dagelijkse consumptie ons lichaam precies het aantal eiwitten dat we nodig hebben. Bovendien bevatten deze plantaardige eiwitbronnen bijna geen verzadigde vetten en leveren ze het lichaam allerlei benodigde voedingsstoffen. Onderstaand overzicht voor natuurlijke eiwitbronnen kan goed van pas komen voor vegetariërs die hun eiwitten (hoofdzakelijk) uit plantaardige voedingsmiddelen halen.

In welke plantaardige voedingsmiddelen zitten voldoende eiwitten?

Volkoren granen

Volkoren granen zijn een goede bron van eiwitten, maar de winnaar onder de granen (wat eiwitgehalte betreft) is toch wel quinoa. Quinoa bevat namelijk alle essentiële aminozuren en hiermee is quinoa een compleet eiwit. Eén bordje quinoa bevat al 18 gram eiwit en daarnaast ook 9 gram vezels. Eiwitrijke volkoren granen kun je ook vinden in volkoren brood, bruine rijst en gerst.

Voldoende eiwitten in bonen, linzen en peulvruchten

Bonen, linzen en peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten en worden daarom veel gegeten door vegetariërs en veganisten. Geen wonder dat vleesvervangers, zoals vegetarische hamburgers, vaak bonen bevatten. De keuze uit bonen, linzen en peulvruchten is eindeloos. Met zwarte bonen, bruine bonen, rode bonen, witte bonen, kikkererwten, erwten, pinda’s, kousenband etc. kan je dan ook eindeloos variëren!

Tofu en andere sojaproducten

Tofu wordt gemaakt van de sojaboon en hoort eigenlijk onder ‘bonen, linzen en peulvruchten’. Er zijn tegenwoordig allerlei sojaproducten verkrijgbaar, waaronder tofu, tempeh, sojamelk, sojakaas, sojaroom, sojayoghurt en soja-ijs zodat vlees en zuivel prima kunnen worden vervangen door sojaproducten. Soja is rijk aan eiwit en veelzijdig en past hierdoor prima binnen een gezond veganistisch of vegetarisch dieet. Als een extra bonus zijn de meeste sojaproducten verrijkt met voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en vitamine B12.

Noten, zaden en notenpasta

Noten zoals pinda’s, cashewnoten, amandelen en walnoten zijn heel gezond en eiwitrijk, net als sesamzaad en zonnebloempitten. Daarnaast zijn er ook heerlijke notenpasta’s zoals pindakaas en hazelnootpasta. Omdat de meeste noten ook rijk zijn aan onverzadigde vetten (weliswaar de gezonde vetten), wil je ze toch niet de primaire bron van eiwit laten zijn. Het beste is om noten en zaden op te nemen in je dieet als een dagelijkse snack. Ook kun je noten en zaden toevoegen aan bijvoorbeeld muesli of Aziatische gerechten.

Eiwit supplementen

Met bovenstaande voedingsmiddelen kan je als vegetariër heel makkelijk aan voldoende eiwitten komen. Body builders en zwangere vrouwen zullen echter meer eiwitten binnen moeten krijgen. Dit kan door meer van bovenstaande voedingsmiddelen op te nemen in het dieet. Maar men kan ook overwegen om dit aan te vullen met eiwitpoeders of eiwitshakes. Kijk hierbij wel uit voor goedkope vulstoffen met weinig voedingswaarde.

AFVALLEN MET EEN EIWITDIEET

Ben je op zoek naar een eiwitdieet dat voor veel gewichtsverlies zorgt?

Het Koolhydraatarm 50 Dagen programma is uitgeroepen tot het beste eiwitdieet en heeft al meer dan 30.000 Nederlanders succesvol af laten vallen. Het Koolhydraatarm 50 Dagen programma is een eiwitdieet en zorgt voor zeer snel gewichtsverlies.  Evenwichtig en gevarieerd eten met de juiste mix van eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten is de enige manier om gezond af te slanken zonder jojo effect.

Voordelen van het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

  • Stralende huid en haren
  • Energiek – geen after dinner dip
  • Fit – minder algehele vermoeidheid
  • Rustige darmen en goede stoelgang

Koolhydraatarm 50 Dagen Programma best gewaardeerd door klanten

Het Koolhydraatarm 50 Dagen programma is zonder meer een goede, en vooral gezonde keuze als je last hebt van overgewicht en daar op een verantwoorde manier iets wilt aan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *