Detoxen en afvallen

Wie wil er niet goed uitzien aan het strand? Wie wil er geen strak en gezond lichaam? Wie wordt er niet moe van diëten? Naast afvallen via het dokter Frank dieet, Sonja Bakkeren, het dieet van Montignac enzovoorts is er nog een andere manier om af te vallen (tot wel 2 kg per week!) en weer strak in het vel te komen zitten, namelijk detoxen. Detoxen, hoewel al langer bekend, is de trend voor de komende jaren. Hieronder komt aan de orde wat detoxen, welke soorten kuren er zijn en wanneer je beter niet kunt detoxen.

Wat is detoxen?

detoxen

Detoxen wil zeggen ontgiften, ofwel het verwerken van opgehoopte afvalstoffen in je lichaam. Detoxen kan op diverse manieren:

 1. door enkele dagen je darmen te spoelen;
 2. door je darmen op andere wijze te reinigen, al dan niet in combinatie met het gebruik van zuiveringspakketten voor lever en gal;
 3. door gedurende een bepaalde periode te vasten
 4. door licht verteerbare voedingsmiddelen te gebruiken, al dan niet met behulp van een personal trainer/coach;
 5. door een combinatie van bovenstaande manieren.

Hoe detox je met licht verteerbare voedingsmiddelen?

Detoxen houdt dan in essentie in dat je alleen die voedingsmiddelen tot je neemt die goed zijn voor je lichaam. Gedurende zo’n detox reinigingskuur eet je alleen die voedingsmiddelen die je lichaam eenvoudig kan verteren, die met andere woorden licht verteerbaar zijn. Voedingsmiddelen die niet licht verteerbaar eet je met andere woorden niet meer.

Pluspunt van het detoxen is dat je niet alleen afvalt, maar dat je je ook fitter zult gaan voelen en er beter uit gaat zien. Een ander bijkomend voordeel is, dat je net zoveel licht verteerbare voedingsmiddelen mag eten als je wilt (denk aan vis, fruit, artisjok, gember, peterselie, look, noten, geiten- en schapenkaas). Eet echter liefst zo veel mogelijk kleine hoeveelheden, hooguit drie keer per dag en drink voldoende water (2 tot 3 liter per dag). Eet zo min mogelijk dierlijke vetten (vlees, boter, eieren). Patat, chips en ander gefrituurd voedsel is uiteraard uit den boze! Niet snoepen (geen suiker), geen alcohol, geen koffie en geen zwarte thee. Niet roken. Het voorjaar en het najaar zijn de beste periodes om te kuren. Saunabezoek ondersteunt het detoxen.

Daarnaast leer je, vooral via de langer durende detoxkuren, wat goed is voor je lichaam, in plaats van zonder na te denken een dieet te volgen. Door te detoxen leer je dan ook op een andere manier te kijken naar voedsel en leer je ook blijvend anders te eten, zodat je niet gauw terugvalt in je oude patroon en niet het bekende jojo-effect de kop opsteekt.

Denk niet te makkelijk over detoxen! Er is motivatie, doorzettingsvermogen en discipline nodig om een detox kuur te ondergaan en vol te houden. Stel jezelf een duidelijk doel en streef dat doel consequent na. Verander je levensstijl. En pas daarbij uiteraard je voedingspatroon blijvend aan.

Hoe werkt detoxen?

Met eten krijg je niet alleen goede voedingsstoffen binnen, maar ook allerlei toxines (gif). De lever en nieren zorgen ervoor dat de meeste afvalstoffen en toxines worden afgebroken en het lichaam kunnen verlaten. Toch blijven er ook afvalstoffen en toxines in het lichaam achter. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, als vermoeidheid, lusteloosheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn enz. Detoxen zorgt ervoor dat deze afvalstoffen en toxines, opgeslagen in vet- en bindweefsel afgebroken kunnen worden. Het lichaam doet dat niet uit zichzelf, juist om ervoor te zorgen dat de giftige afvalstoffen ‘veilig’ in de vetreserve opgeslagen blijven.

Wanneer niet detoxen?

Iedereen die gezond is, kan aan detoxen doen. Als je langer dan enkele dagen wilt vasten, doe dat dan onder deskundige begeleiding. Verder is detoxen af te raden bij onder meer zwangerschap en borstvoeding, diabetes, hart- en vaatziekten, lever- en nieraandoeningen, kanker, schildklieraandoeningen, luchtwegen en longaandoeningen, bejaarden en kinderen.

Boek van Niels Bosman

28 dagen detox

Een Nederlandse detox kenner is Niels Bosman. Hij heeft een boek geschreven over detoxen. In dit boek beschrijft hij hoe je in 28 dagen een detox kuur kunt doen. Het boek heet 28 dagen Detox Kuur.

Het boek bevat:

 • 75+ verschillende detox recepten
 • Gemakkelijk en snel te maken 
 • Overal verkrijgbare ingrediënten
 • Getest door duizenden mensen
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *