Laatst kreeg ik de vraag of ik aandacht wilde besteden aan het effect van een crash dieet op je ontlasting. Krijg je diarree, verstopping of gebeurd er helemaal niets?
Verschillende diëten, verschillende soorten ontlasting
Het zal je waarschijnlijk niet vreemd in de oren klinken, dat verschillende diëten tot verschillende soorten ontlasting zullen leiden.
Bij de citroensapkuur neem je zogenaamd groene poeder. Deze poeder stimuleert de darmwerking. Meestal neem je het opgelost in lauw water voor het slapen gaan. Door de poeder ledigen de darmen zichzelf, vaak gepaard gaande met dunne ontlasting en soms diarree.
Als je veel fruit eet kan dit een laxerende werking hebben. Met name gedroogd fruit op de nuchtere maag, maar ook meloen en kiwi kunnen zorgen voor een versnelde darmwerking met diarree of dunne ontlasting tot gevolg. Reken hier dus op als je het fruit dieet volgt.
De soep die je tijdens het soepdieet eet, bevat veel kool. Ook dit kan een laxerende werking hebben. Tijdens het soepdieet krijg je sowieso veel vocht binnen en moet je vaker naar het toilet, maar ook de groenten bevatten veel vezels, waardoor de darmen sneller werken en je sneller (mogelijk dunne) ontlasting produceert.
Testen hoe snel je darmen werken
Er is een heel simpel testje om te kijken of je last hebt van verstopping. Eet een keer maïs. De gele vliesjes verteren niet en kun je zien in je ontlasting. Je moet dan kijken hoe lang het duurt voordat je de gele vliesjes terug ziet in je ontlasting. Als je het binnen 6 uur ziet dan werken je darmen te snel en heb je misschien last van diarree. Als je het tussen de 6 en 24 uur na consumptie ziet is er niets aan de hand, je darmen werken naar behoren. Als het langer dan 24 uur duurt heb je last van verstopping. Nu is het niet meteen zo dat je dan pijn in je buik hebt. Je merkt het misschien zelf niet eens. Pas als je 3 dagen geen ontlasting hebt gehad, kun je pijn in je buik krijgen.