De gezondheidsvoordelen van bewegen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bewegen voor het lichaam? Vind hier meerdere redenen waarom het goed is om te bewegen.

Ten eerste verbetert beweging de algehele gezondheid, je gaat je fitter en energieker voelen als je beweegt. Daarnaast verminder je de kans op allerlei welvaartsziekten, zoals diabetes. Maar dit is weinig specifiek. Specifieke gezondheidsvoordelen zijn;

Bewegen is goed voor het hart

Zo verbetert de hartfunctie, je hart is een spier en die kun je in principe ook trainen. De functie van het hart is het bloed rond te pompen door het gehele lichaam. Als het hart krachtiger gaat pompen, hoeft je hart minder snel te kloppen. De hartslag in rust daalt hierdoor. Dit kun je meten door dagelijks je pols te controleren. Een gezond hart klopt bij een volwassene tussen de 60 en 70 keer per minuut, bij topsporters is dit minder en bij mensen die weinig bewegen zal het hoger liggen. Ook zorgt bewegen voor een verlaagde bloeddruk. De bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van de vaten. Hoe lager deze druk is hoe beter voor de vaten.

Bewegen verlaagt je vetpercentage en cholesterolgehalte

Door te bewegen zal je vetverbranding verhogen. Hierdoor verlaag je je percentage lichaamsvet, je zult afvallen, wat vaak ook de bloeddruk doet dalen. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je cholesterolgehalte verlaagt. Dit is gunstig omdat je dan minder kans op aderverkalking. Hierdoor heb je weer minder kans op een hartinfarct, doordat je geen verstopping van de bloedvaten zult krijgen.

Bewegen vergroot de longcapaciteit en functie

Ga je meer bewegen dan heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Je zult meer ademen. De longen kun je op deze manier trainen. De hoeveelheid in te ademen lucht kun je vergroten door te sporten. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen kun je hier veel voordeel van hebben, per inademing haal je meer zuurstof binnen en kun je langer doorgaan. Je zult minder hijgen. Een verbeterde longcapaciteit en functie hangt ook samen met de hartfunctie. Het hart hoeft minder snel te kloppen als er voldoende zuurstof voorhanden is.

Bewegen zorgt voor een goede nachtrust en een verhoogde weerstand

Na een uurtje sporten, zul je je voldaan voelen. Je hebt het gevoel dat je lichaam iets gedaan heeft. Daarna zul je ´s nachts veel beter slapen. Door beter te slapen, verhoog je je afweersysteem. Als je een tijdje elke nacht slaaptekort hebt, ben je vatbaarder voor ziektes, dit voorkom je door goed te slapen, wat je kan bewerkstelligen door te sporten.

Bewegen zorgt voor een verlaagde kans op depressies en verhoogt je gevoel van eigenwaarde

Door te bewegen zul je gewicht verliezen en je fitter voelen. Daarnaast zul je trots zijn als je een prestatie hebt geleverd. Dit is goed voor je gevoel van eigenwaarde, je zult jezelf lekkerder in je vel voelen. De kans op depressies wordt hierdoor kleiner.

Door te bewegen verhoog je de kans van slagen van een dieet

Afvallen gaat in combinatie met bewegen. Welk dieet je ook kiest, als je erbij beweegt zul je sneller resultaat zien. Dit is goed voor je motivatie en zorgt ervoor dat je je streefgewicht sneller zult bereiken en vast zult houden. Kijk hier voor een overzicht van alle diëten, waar je mee af kunt vallen. Of vind hier een goed fitnessprogramma om je te helpen bij het sporten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *