Granaatappels lekker en gezond

Granaatappels aanbevolen

granaatappels

Granaatappelsap is sinds kort een ware gezondheidshype. Dat komt omdat granaatappels niet alleen gezond zijn. Je kunt er van alles mee doen. Van salade tot dessert en neem ze ook op in je dieet. Als je een fanatieke fruiteter bent, zal een granaatappel geen onbekend stuk fruit voor je zijn. 

Seizoen voor granaatappels

Granaatappels worden in november geoogst. Van oorsprong komen ze uit Californië maar andere landen springen ook in op de markt, waaronder Spanje, Italië en Griekenland maar ook in Turkse winkels vind je ze.

November oogsten betekent tussen oktober tot januari in de fruitafdeling van de supermarkt. Granaatappels zijn per stuk te koop. Dat betekent automatisch dat dit fruit niet goedkoop is. Een variant zijn bakjes met granaatappelpitten. Die zijn (in verhouding) goedkoper. 

Waarom zijn granaatappels zo gezond?

  • Het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Niet de hele vrucht komt in aanmerking: alleen de pitten! Tip: hoe zwaarder de granaatappel, hoe zoeter de pitten. Je moet dus enkel de pitten hebben. De rest gooi je weg. Wees voorzichtig met je kleding. Maak je granaatappelvlekken in je jurk of truitje dan krijg je die er meer dan waarschijnlijk NIET meer uit. Oppassen dus!
  • Granaat appels zijn een bron van kalium, vitamine C en vooral van polyfenolen. Deze werken ontstekingsremmend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat granaatappels zelfs tot vier keer meer polyfenolen bevat dan rode wijn, druivensap of groene thee. Door hun ontstekingsremmende werken zouden granaatappels heilzaam zijn voor mensen met fibromyalgie.
  • De granaatappel hoort bij de afrodisiaca. Dat zijn middelen die de libido bevorderen. Zowel bij mannen als bij vrouwen stijgt het testosteronniveau.
  • De granaatappel stabiliseert de bloeddruk.
  • Granaatappels zijn goed voor de prostaat en zouden zelfs beschermen tegen prostaatkanker. 
granaatappels, dieet

Vers of per fles

Koop en eet je ze vers dan heeft dat zijn voordelen ten opzichte van granaatappelsap per fles. Het suikergehalte per fles is altijd hoger. Hoe zwaarder de granaatappel, hoe zoeter de pitten. De smaak ligt ergens tussen een appel en een rode bes. 

Extra smaakmaker

Je kunt de frisse, zoete zaden ook toevoegen aan een smoothie of yoghurtje.

Gezond afvallen met granaatappels?

Granaat appels kun je prima eten tijdens het afvallen, zolang je de porties beperkt. Het is goed om te onthouden dat granaatappels ook aardig wat fructose (fruitsuiker) bevatten. Een teveel aan suiker, ook uit natuurlijke bronnen, kan het afvallen vertragen of zelfs voorkomen. Probeer daarom gevarieerd en uitgebalanceerd te eten en geniet van maximaal twee porties fruit per dag. Eet dus gerust granaatappel tijdens het afvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *