Hoe kun je afvallen met een zoutloos dieet

zoutloos dieet
Hoe kun je afvallen door zoutloos te eten?

Zoutloos eten doe je in principe alleen als je last hebt van je hart, een verhoogde bloeddruk hebt of als je last hebt van een nierziekte. Zout ofwel natrium zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt. Doordat er meer vocht in het lichaam aanwezig is moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen, wat voor een hogere bloeddruk zorgt. Door een zoutarm of zoutloos dieet te volgen, houdt je lichaam minder vocht vast en heeft dit voordelen voor het hart en de bloeddruk.

Val je met een zoutloos dieet

Je zult inderdaad gewicht verliezen als je zoutloos gaat eten. Dit gewichtsverlies is afkomstig van verlies van vocht, niet door verlies van vet. Toch is het zeer goed voor de gezondheid om minder zout te gaan eten. De hoeveelheid zout in de voeding kun je beperken door geen zoute voedingsmiddelen te eten, zoals kant en klare soep, chips, kaas of zout vlees zoals spek. Ook hoef je geen zout meer toe te voegen aan bijvoorbeeld patat of op een gekookt eitje.

Vaak val je extra af doordat zoute producten als patat en chips ook vet bevatten. Als je hiervoor gezonde alternatieven gaat eten, zul je dit merken aan extra gewichtsverlies.

Toch is minderen met zout lastiger dan het lijkt, in bijna alle voedingsmiddelen zit namelijk zout, zelfs in brood en melk.

Is eten nog lekker als je zoutloos eet

Er wordt altijd gedacht dat eten zonder zout flauw is, maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Ten eerste is het een kwestie van wennen, maar er zijn ook allerlei kruiden verkrijgbaar die de smaak van het eten kunnen verbeteren en tevens beter zijn voor de gezondheid. Voorbeelden van kruiden zijn bieslook of knoflook, maar ook specerijen als kaneel, paprikapoeder, nootmuskaat, peper of chilipoeder.

Speciale producten die helpen bij een zoutloos dieet

In de winkels is zoutarm brood verkrijgbaar, maar ook zoutloze kaas. Het is even wennen, maar daarna proef je de echte smaak van de kaas. In het zoutarme brood zit ongeveer 15 mg natrium, terwijl in een gewone snee brood wel 200 mg gram aanwezig is. Je hebt dus als snel winst als je kiest voor speciale zoutarme producten.

Ook het laten staan van zoute vleeswaren helpt veel, kies bijvoorbeeld voor kipfilet of rosbief. Zoet broodbeleg mag je natuurlijk gewoon eten.

zoutloos dieet
Hoe kun je leren minder zout te eten?

Voor het avondeten is echter niet alles dat zoet smaakt ook zoutloos of zoutarm. Vaak wordt er zoveel suiker toegevoegd dat je het zoute niet meer proeft. Zo bevatten kant en klare soepen zeer veel zout en ook kant en klare maaltijdsalades bevatten vaak veel zout. Laat deze kant en klaar producten staan en maak zelf soep of een salade.

Wil je graag minderen met het eten van zout, door een zoutloos dieet te volgen? Kijk dan eens verder in dit boek, met daarin recepten met minder zout en handige tabellen met daarin de hoeveelheid zout per product. Daarnaast bevat het boek leuke illustraties en tips. Bestel het boekje direct hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *