Wandelen opbouwen van 2km naar 5km per dag

afvallen met wandelenWandelen is een laag belastende vorm van beweging die veel voordelen heeft voor de gezondheid. Het is een gemakkelijke manier om de conditie op te bouwen, gewicht te verliezen of te behouden en stress te verminderen. Als je wilt beginnen met wandelen, of als je je huidige wandelschema wilt opbouwen, kan het handig zijn om een schema op te stellen.

Waarom is wandelen gezond?

Wandelen is een laag belastende vorm van beweging die veel voordelen heeft voor de gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom wandelen gezond is:

 1. Wandelen versterkt de spieren en botten: Door te wandelen, gebruik je je spieren en worden je botten sterker. Dit kan helpen om osteoporose (botontkalking) te voorkomen.
 2. Wandelen vermindert het risico op hart- en vaatziekten: Wandelen kan de bloeddruk verlagen en de bloedcirculatie verbeteren, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 3. Wandelen kan helpen om gewicht te verliezen of te behouden: Wandelen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en kan daarom helpen om gewicht te verliezen of te behouden.
 4. Wandelen kan stress verminderen: Wandelen in de buitenlucht kan helpen om stress te verminderen en kan een kalmerend effect hebben op het brein.
 5. Wandelen kan de mentale gezondheid verbeteren: Wandelen kan de stemming verbeteren en kan helpen om depressie en angst te verminderen.
 6. Wandelen kan het geheugen verbeteren: Wandelen kan helpen om het geheugen te verbeteren en kan het leervermogen verhogen.

Hoe kun je wandelen opbouwen van 2 km naar 5 km per dag?

 1. Begin met het vaststellen van een doel: het opbouwen van wandelen van 2 naar 5 km per dag.
 2. Maak een planning voor hoe snel je dit doel wilt behalen. Bijvoorbeeld, als je momenteel 2 km per dag wandelt en je wilt dit in twee weken opbouwen naar 5 km per dag, kun je de afstand elke dag met 250 meter verhogen.
 3. Zorg voor voldoende motivatie. Dit kan bijvoorbeeld door een wandelmaatje te zoeken, of door je doel op te schrijven en het op een plek te hangen waar je het vaak ziet.
 4. Maak een schema voor je wandelingen. Plan bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip een wandeling in, zodat het een gewoonte wordt.
 5. Neem de tijd om te warm-upen voordat je gaat wandelen. Dit kan helpen om blessures te voorkomen.
 6. Tijdens het wandelen is het belangrijk om een goede houding aan te houden. Houd je hoofd rechtop, je schouders ontspannen en je armen losjes langs je lichaam.
 7. Luister naar je lichaam en neem pauzes als je dit nodig hebt. Als je moe begint te worden, is het oké om even te gaan zitten of om langzamer te lopen.
 8. Na afloop van je wandeling is het belangrijk om goed te stretchen om spierpijn te voorkomen.
 9. Blijf bijhouden hoe ver je elke dag wandelt en houd bij hoe ver je al bent gekomen. Dit kan helpen om je motivatie te behouden en je vooruitgang te zien.

Ik hoop dat dit je helpt om op te bouwen naar 5 km per dag wandelen! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om me te vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *