Wat is eating clean?

eating clean
Wat is eating clean?

Een term die je ook steeds vaker hoort is eating clean. Ik kwam het zelf tegen toen ik op zoek ging naar vrouwen die zichzelf weer fit hadden getraind na de bevalling. Ze gebruiken hierbij vaak methodes als Tabata training voor de beste resultaten, maar hun voedingspatroon veranderen ze in het zogenaamde eating clean. De combinatie van eating clean en trainen leidt tot een nog beter resultaat en doet je lichaam veranderen in een mooi strak getraind lijf. Wat is eating clean precies?

Wat zijn de basisprincipes van eating clean

Eating  clean bestaat niet alleen uit het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, maar ook uit het vermijden van junkfood en bewerkte producten welke juist zo makkelijk verkrijgbaar zijn.

De basisprincipes van eating clean zijn;

  • Eet onbewerkt voedsel; hiermee worden voedingsmiddelen als fruit, groenten, ongezouten noten en zaden bedoelt. Je kunt ze in principe zo van het land halen, ook hele granen en zuivelproducten met een laag vetgehalte behoren hiertoe.
  • Vermijd bewerkte producten; let er op dat je niet teveel bewerkte producten eet. Dit kun je herkennen aan het aantal ingrediënten, hoe meer, hoe slechter. Je hoeft niet alle bewerkte voedingsmiddelen zoals natuurlijke kazen of pasta´s gemaakt van hele granen te schrappen. Zodra er teveel E-nummers inzitten, is het beter om het product niet te kopen.
  • Vermijd snelle suikers. Met name witte suiker levert niets anders dan calorieën, geen andere voedingsstoffen. Gebruik liever andere zoetmakers, zoals stevia of palmsuiker.
  • Eet 5 of 6 kleine maaltijden per dag. Door zo vaak kleine maaltijden te eten  heb je minder kans op het nemen van verkeerde tussendoortjes omdat ze geen honger of trek hebt tussendoor. Hierdoor verhoog je tevens je metabolisme.
  • Kook je eigen avondeten in plaats van het eten van kant- en klaarmaaltijden of sauzen. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, maar een pastasaus gemaakt van gehakte groenten is sneller klaar dan je denkt.
  • Combineer eiwitten met suikers. Zorg dat je tijdens een maaltijd meerdere voedingsstoffen tegelijk binnenkrijgt, zoals bijvoorbeeld eiwitten en suikers. Hierdoor zul je langer een verzadigd gevoel hebben en minder snel in de verleiding komen om junkfood te eten.

Het Koolhydraatarm Dieet

Zoals je ziet zijn bovenstaande principes van eating clean niet zo lastig toe te passen in het dagelijks dieet en hebben ze wel wat weg van het Koolhydraatarm Dieet. Het Koolhydraatarm Dieet laat je eten zoals onze voorouders deden, wat al neerkomt op het eten van onbewerkt voedsel. Je mag dit eten echter wel gewoon koken en hoeft niet rauw te zijn. Toch kun je met het Koolhydraatarm Dieet wel genieten van snacks en toetjes, want deze zijn precies op de juiste manier samengesteld, met zo min mogelijk suikers erin en goede voedingsmiddelen die zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Klik hier voor meer informatie over het Koolhydraatarm Dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *