Onlangs kwam het voedingscentrum met de nieuwe schijf van vijf. Wat is er allemaal anders aan deze nieuwe schijf ten opzichte van de oude? Lees hier meer over de nieuwste adviezen en tips van het voedingscentrum.
Wat is er nieuw aan de schijf van vijf
Groente en fruit
Allereerst is er nieuwe regel over groente en fruit. Vroeger was het twee ons groenten en twee ons fruit. Het blijkt dat groenten toch nog wat gezonder zijn om te eten, deels omdat ze vezels bevatten, maar ook allerlei gezonde vitamines en mineralen. Eet daarom 250 gram groenten per dag.
Ook is het nog steeds goed om twee stuks fruit per dag te eten. Alleen pers ze niet uit of gebruik ze niet in een smoothie. Je kunt beter een stuk fruit eten, dan krijg je veel meer vezels binnen en heb je langer een verzadigd gevoel. Vruchtensappen horen eigenlijk niet in het dagelijks voedingspatroon, drink dan liever water of thee.
Vis
Eet liever maar een keer per week vis in plaats van twee keer. Kies het liefst voor vette vis als zalm. Ik denk dat deze regel te maken heeft met de hoeveelheid giftige stoffen die in vis voorkomen. Vooral platvis zoals schol heeft hier last van, doordat alle giftige stoffen naar de bodem zakken en deze vissen zich in de bodem bevinden.
Peulvruchten
Eet elke week peulvruchten, zoals bonen, erwten, linzen en kiemgroenten. Deze bevatten veel vezels en zijn goed voor de darmwerking.
Noten
Eet elke dag een handje ongezouten noten. Bijvoorbeeld walnoten of amandelen. Je kunt ook kiezen voor pecannoten of macadamia noten, maar dan wel ongezouten. Pinda’s mogen niet gegeten worden.
Dranken
Drink veel water, elke dat thee, het liefst groene thee. Als je zwarte thee drinkt, voeg hier dan geen suiker aan toe. Koffie drinken mag ook, maar het liefst wel gefilterd.
Wat staat er niet meer in de schijf van vijf
Niet echt bemoedigend deze lijst, een aantal voedingsmiddelen stonden er voorheen ook al niet in. Maar ik noem ze toch nog maar even op.
- Groente uit blik of pot met toegevoegd suiker en/of zout
- Groentesap, tomatensap
- Groente à la crème
- Fruit in blik of pot op siroop
- Vruchtensap
- Appelmoes, compote, fruitmoes (in cups)
- Harde margarine in een pakje
- Hard bak- en braadvet in een pakje
- Hard frituurvet
- Roomboter
- Kokosvet (kokosolie)
- Bewerkt vlees en gevogelte, zoals hamburgers, runder- en slavinken en gemarineerd vlees
- Vette vleessoorten, zoals speklappen, gehakt en lamskarbonade
- Al het vleesbeleg, zoals worst, ham en paté
- Peulvruchten uit blik of pot met toegevoegd suiker of te veel zout
- Kant-en-klare vleesvervangers met te veel zout
- Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker
- Borrelnoten, chocoladenoten of suikerpinda’s
- Zuivel- en sojadrank met meer dan 6 gram suiker per 100 gram
- Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
- Roomijs, softijs en yoghurtijs
- 48+ en 60+ kaas
- Feta
- Crème fraiche, kookroom, zure room
- Plantaardige eiwitdranken, zoals sojadrink, rijstmelk en amandelmelk, met meer dan 6 gram suiker per 100 gram of onvoldoende eiwit, calcium en vitamine B12
- Croissant
- Ontbijtgranen met toegevoegd suiker, zoals krokante muesli en cornflakes
- Kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpuree-poeder
- Friet gebakken in hard frituurvet met zout
Schijf van vijf voorbeeldmenu’s
Om je te helpen bij het kiezen van de juiste voedingsmiddelen heeft het voedingscentrum een tien voorbeeldmenu’s, met elk een ander thema gemaakt. Dit is bijzonder handig voor als je eens geen inspiratie hebt en kun je afwisselen en toch alle gezonde voedingsstoffen binnen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vegetarisch menu, een vrije dag menu, een zonnig menu, een fruitig menu, een Marokkaans menu en een Hollandse pot menu. Let op; de menu’s zijn niet bedoeld om mee af te vallen.