Is het beter om in de ochtend te sporten?

Veel mensen kiezen ervoor om een sport te beoefenen vanwege het plezier dat ze erin vinden of vanwege de resultaten die ze ermee behalen. Het vaakst gehoorde excuus van mensen die niet sporten, is “geen tijd hebben”. Echter, door twee tot drie dagen per week eerder op te staan, kun je makkelijk tijd vrijmaken voor lichaamsbeweging. Door vroeger op te staan om te sporten, zul je merken dat je meer energie krijgt dan wanneer je dat uurtje langer zou blijven liggen. Dus, stel die wekker een uur eerder in en ga lekker sporten!

Waarom zou je in de ochtend moeten sporten?

Het is bewezen dat 90% van de mensen die ‘s ochtends sporten daadwerkelijk al hun geplande oefeningen afronden. De meest voorkomende excuses van mensen die ‘s middags sporten en hun trainingen niet voltooien, zijn dat ze te veel andere verplichtingen hebben. Anderzijds gebruiken mensen die ‘s avonds sporten soms vermoeidheid of de wens om van hun avond te genieten als excuus om niet te sporten. Om consistent te blijven in je sportroutine, is het dus ideaal om ‘s ochtends te sporten, wanneer je geest nog helder is en je nog geen andere verplichtingen hebt.

sporten in de ochtend
Sporten in de ochtend beter?

Het starten van de dag met sporten is goed voor een verhoogde stofwisseling. Deze blijft zelfs vele uren na het sporten verhoogd, wat betekent dat je gedurende de dag, zelfs tijdens rustperiodes, meer calorieën zult verbranden.

Wanneer je ‘s ochtends sport, begin je de dag met een energieboost. Probeer het eens en je zult merken dat je direct veel energie hebt aan het begin van de dag. Zonder dat je tijd nodig hebt om “wakker te worden” zoals op andere dagen.

Mensen die ‘s ochtends sporten, merken vaak dat ze minder trek hebben in junkfood. Door ‘s ochtends te sporten, zul je je gezonder en energieker voelen, waardoor je minder behoefte hebt aan ongezonde snacks.

Wanneer je elke ochtend sport, past je lichaam zich aan. Enkele uren voordat je wakker wordt, begint je lichaam zich al voor te bereiden op de oefeningen, waardoor je trainingen steeds effectiever worden.

Door ‘s ochtends te sporten, ondersteun je je lichaam bij belangrijke functies zoals het reguleren van de bloeddruk, hartslag en bloedtoevoer.

Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging de mentale scherpte verhoogt, wat gemiddeld 4 tot 10 uur na de lichamelijke inspanning aanhoudt.

Veel mensen vinden het moeilijk om echt tijd vrij te maken voor zichzelf. Wanneer je elke ochtend eerder opstaat, reserveer je speciaal tijd voor jezelf. ‘s Ochtends ben je nog vrij van spanning en stress, dus je kunt je optimaal concentreren op je oefeningen.

Door elke ochtend te sporten, bouw je meer zelfvertrouwen op. Omdat je elke dag tijd vrijmaakt om iets voor jezelf te doen, krijg je over het algemeen een beter zelfbeeld. Bovendien zullen je lichaamscontouren verbeteren, wat natuurlijk ook bijdraagt aan een beter zelfvertrouwen.

Tips om in de ochtend te sporten

Hardlopen is een uitstekende manier om je dag te beginnen, omdat je in de frisse buitenlucht loopt en niet gestoord wordt door je partner, kinderen, enzovoort.

Als je ‘s ochtends sport, is het belangrijk om te zorgen dat je elke ochtend ontbijt. Wanneer je wel sport maar niet eet, loop je het risico om spieren te verbranden in plaats van vet, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Heb je moeite om vroeg op te staan? Overweeg dan om samen met een vriend, vriendin of je partner te gaan sporten. Op die manier maak je een soort ‘afspraak’ waar je je veel makkelijker aan zult houden.

Verder lezen

Wil je graag afvallen met zwemmen? Kijk dan hier verder.

Moet je echt 10000 stappen per dag zetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *