Hoe kun je afvallen met een dieet

dieet
Welk dieet past goed bij jou?

Een belangrijke vraag voor veel mensen is hoe zij snel en gezond gewicht kunnen verliezen. Dit omdat op aarde ongeveer 1,6 miljard mensen overgewicht hebben, waarvan 25% obesitas. Obesitas en overgewicht worden gemeten aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Als je BMI te hoog loop je allerlei gezondheidsrisico’s en is het dus van belang om te gaan afvallen. Maar hoe kun je afvallen en welk dieet kies je hiervoor uit?

Moet je echt afvallen

Allereerst is het verstandig je eigen BMI te berekenen. Dit doe je door je gewicht te delen door je lengte in centimeters  in het kwadraat.

Voorbeeld; iemand is 1,80 meter en weegt 90 kilo. De BMI bereken je dan als volgt: 90/(1,8 *1,8) = 90/ 3,24 = 27,77. Deze persoon heeft volgens de formule licht overgewicht en zal iets moeten afvallen om weer uit te komen tussen de 20 en de 25.

Ligt de uitkomst boven de 30 dan heb je overgewicht, boven de 35 ernstig overgewicht en boven de 40 morbide overgewicht of obesitas. Klachten bij mensen met een te hoog BMI kunnen zijn; slijtage van de gewrichten, moeite met ademhalen, suikerziekte, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, rugpijn en een verhoogd cholesterolgehalte. Daarnaast maken mensen met een te hoog BMI meer kans op het krijgen van bepaalde typen kankers.

Er zijn voorbeelden van mensen met een BMI van 60. Dit zijn echter de uitzonderingen. Het is zaak dat deze mensen zeer snel gewicht gaan verliezen om de gezondheidsrisico’s te verminderen. 

Hoe werkt een (crash)dieet

Diëten zijn bedoeld voor mensen die zelf niet weten hoe ze kunnen afvallen. Moeten ze meer gaan bewegen? Minder gaan eten? Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet eten? Dit zijn verschillenden vragen die gesteld kunnen worden als je af wilt gaan vallen.

Andere factoren die een rol spelen zijn het hebben van een suikerverslaving of andere voedselintolerantie om te kiezen voor een bepaald dieet. Heb je juist wel of geen behoefte aan coaching tijdens het afvalproces en in hoeveel tijd wil je gewicht verliezen.

Tijdens het volgen van een dieet, leef je vaak volgens een bepaald eetpatroon dat bij het dieet hoort. Vaak heeft elk dieet een doel, zo duurt het ene dieet 4 dagen en het ander dieet 10 dagen, waarbij mogelijke doelen voor ogen worden gehouden zoals 5 of 7 kilo gewicht verliezen. Om een dieet zo goed mogelijk te laten slagen, dien je er een te kiezen die het best bij jouw persoonlijke situatie past. Zo kun je het dieet ook makkelijker volhouden en sneller je streefgewicht bereiken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dieet

Omdat diëten vaak uitgaan van een aantal dagen is het handig deze dagen in te plannen. Het is niet slim om het weekend voor kerst of je verjaardag te beginnen met het dieet. Ga serieus aan de slag, dan heb je de meeste kans op slagen.

Omdat je van te voren moet plannen, moet je van te voren informatie verzamelen over de verschillende (crash)diëten.  Schijf voor je zelf de voor- en nadelen van elk dieet op totdat je er een gevonden hebt waarvan je denkt dat het de juiste is.

Op deze site kun je genoeg informatie vinden over allerlei verschillende diëten, inclusief eetschema’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *