Rozijnen, lekkere tussendoortjes voor kinderen of niet te versmaden met een laagje chocolade er omheen. Vaak hoor je over rozijnen in reclames, zoals liga evergreen of sultana. Maar wat zijn rozijnen en zijn rozijnen eigenlijk wel gezond?
Kleuren
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Er zijn gele en donkere varianten verkrijgbaar.
Om druiven langer te kunnen bewaren worden ze gedroogd. De druiventrossen worden van de struiken geknipt en in de zon gelegd om te drogen. Hierdoor krimpt de druif en wordt deze donkerder.
Gele rozijnen ontstaan door de druiven voordat ze gedroogd zijn in potas te onderdompelen. Door de potas scheurt de druif op een aantal plaatsen een beetje open, waardoor de druif sneller uitdroogt en het droogproces korter is.
Als de druiven verdroogd zijn en rozijnen zijn geworden, worden ze gewassen en de steeltjes eraf gehaald. Hierna worden de rozijnen gezwaveld met zwaveldioxide. Deze zwaveldioxide blijft aan de rozijnen zitten, en kun je daarom voor gebruik beter afwassen.
Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?
De krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft. Er bestaan ook krenten van de krentenboom, dit zijn kleine struikachtige bomen waaraan de krenten groeien.
De krent lijkt heel erg op een rozijn, maar de rozijn komt van druivenrassen met grotere vruchten.
De krent is bruinachtig tot diep donkerblauw. Wat de kleur betreft geldt hoe donkerder, hoe zoeter de krent. Krenten zijn dus doorgaans groter dan rozijnen.
Vaak worden rozijnen en krenten door elkaar gebruikt, in bijvoorbeeld oliebollen of krentenbollen.
Zijn rozijnen gezond?
Het aantal calorieën per 100 gram rozijnen is 268. Daarnaast bevatten rozijnen per 100 gram vijf gram voedingsvezels. Rozijnen bevatten relatief veel suikers per 100 gram, dit komt omdat rozijnen gedroogd zijn waardoor de concentratie suiker hoger wordt.
In rozijnen is de stof resveratrol aanwezig. Deze stof verlaagt het cholesterolgehalte. Cholesterol is de kleverige vette stof die aan de binnenkant van de bloedvaten blijft plakken en bij een te hoge concentratie kan leiden tot aderverkalking. Naast resveratrol zitten er in rozijnen kalium, voedingsvezels, en als laatst borium, een mineraal dat botten verstevigt.
Uit onderzoek is gebleken dat rozijnen tandbederf voorkomen. Vanwege de hoge suikerconcentratie wordt vaak gedacht dat rozijnen tandbederf zouden bevorderen. Ook is gebleken dat rozijnen vijf bacteriedodende bestanddelen bevatten die de groei zouden afremmen van verschillende soorten mondbacteriën die een rol spelen bij het ontstaan van tandbederf en ontstekingen aan tandvlees.
Rozijnen zijn wel een gezond tussendoortje, maar mogen niet teveel gegeten worden vanwege de hoge suikerconcentratie. Niet omdat dit tandbederf veroorzaakt, maar omdat een teveel aan suikers wel kan zorgen voor een toename in gewicht. Als men veel beweging heeft en verder weinig snoept op een dag, zijn rozijnen prima.
Verder kunnen rozijnen de stoelgang verbeteren door de aanwezigheid van voedingsvezels, deze prikkelen de darmwand en zorgen dat de ontlasting zich sneller voortbeweegt door de darmen.
In welke producten zijn rozijnen verwerkt?
Rozijnen zijn zoeter dan druiven, omdat een groot gedeelte van het vocht eruit is. Rozijnen kun je zo eten, zonder iets anders erbij.
Maar rozijnen worden ook in allerlei producten toegevoegd, denk maar aan pannenkoeken met rozijnen of oliebollen met rozijnen. Er zijn rozijnenbollen en chocolade rozijnen. Vind hier het recept voor oliebollen met rozijnen.
Ook zijn rozijnen een belangrijk bestanddeel van studentenhaver en worden rozijnen verwerkt tot boerenjongens, ofwel rozijnen op brandewijn.
Tot slot
Rozijnen zijn een gezond tussendoortje en worden in allerlei producten toegepast. Van rozijnenbrood tot appeltaart en van oliebol tot krentenbol. Naast het feit dat rozijnen lekker zijn, bevorderen ze de stoelgang en helpen ze tandbederf te voorkomen. Wees dus niet ongerust als je kind kiest voor rozijnen in plaats van een appel!
Hou je erg van appels en wil je toch wat afvallen? Probeer dan het appeldieet!
Ik eet graag gele rozijnen door de sla. ’s avonds een klein doosje na het eten is een lekker tussendoortje!