Afvallen met serotonine

Heeft serotonine een positieve invloed op je gewicht? Tegenwoordig komt serotonine vaak in het nieuws als het gaat om de mogelijkheid om je stemming positief te beïnvloeden. Echter heeft serotonine ook een positieve invloed als het gaat om afvallen. Serotonine maakt je niet alleen gelukkiger en energieker, het helpt je ook je vet sneller te verbranden.

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De stof zorgt voor een goede stemming en voor een goed geheugen. Daarnaast beïnvloed het de darmwerking positief en zorgt het voor een goede bloeddruk.

Wat is serotonine

Serotinine werkt als neurotransmitter. Neurotransmitters hebben invloed op de overdracht van prikkels tussen de verschillende zenuwcellen in ons lichaam. De naam gelukshormoon is dus eigenlijk onjuist.

Serotonine heeft een remmende werking op de overdracht en heeft daardoor invloed op de verwerking van bijvoorbeeld pijnprikkels. Je voelt minder pijn, maar je het heeft ook een positief effect op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Heb je te weinig serotonine dan zullen er dus nadelige effecten optreden bij bovenstaande processen. Er wordt sneller pijn ervaren, je slaapt minder goed, je stemming en geheugen gaan achteruit, maar ook zal je eetlust toenemen.

Als je wilt afvallen wil je dat laatste graag voorkomen, daarom moet je over voldoende serotinine in je lichaam beschikken.

De invloed van serotonine op afvallen

Serotonine zorgt ervoor dat je eetlust afneemt. Maar wat betekent dat precies? Het gaat er eigenlijk om dat je gemakkelijker nee kunt zeggen tegen verleidingen. Ook neemt de lekkere trek af. Je zult alleen eten als je echt honger hebt.

Tijdens het afvallen is dit handig omdat je geen last zult hebben van een hongergevoel. Je zult dus langer volhouden en sneller resultaat bereiken. Omdat je daarnaast een betere stemming zult ervaren, krijg je een opgewekt gevoel en zit je lekkerder in je vel.

Hoe kun je zelf je serotonine spiegel verhogen

Serotonine kun je niet slikken. Je lichaam maakt het uit het aminozuur tryptofaan. Dit is een aminozuur dat je niet zelf kunt maken en je dus uit je voeding moet halen. In welke voedingsmiddelen zit veel tryptofaan? Bijvoorbeeld in haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, gevogelte (kip, kalkoen, fazant, kwartel), pinda’s en chocolade. Ook zaden bevatten grote hoeveelheden tryptofaan, denk hierbij aan pompoenpitten, sesamzaad, amandelen en linzen.

serotonine
Waar zit veel serotonine in?

Daarnaast kunnen meditatie, sporten en een goede nachtrust ook een positieve bijdrage leveren aan de vorming van voldoende serotonine.

Alleen serotonine innemen is niet voldoende

Als je graag meer dan 3 kilo wil afvallen, lukt dat niet door alleen te zorgen dat je meer serotonine hebt.

Een veel beter alternatief om snel af te vallen op een gezonde manier, die ook nog eens veel langer resultaat heeft is de Afslank Receptenbijbel. Met dit dieet verlies je snel gewicht en dit gewicht blijft ook weg.

afslankreceptenbijbel

Met de Afslank Receptenbijbel kun je op een gezonde en ook lekkere manier tot wel 8 kilo per maand afvallen. Ontdek hier hoe ook jij kunt afvallen met de Afslank Receptenbijbel!

Welke andere neurotransmitters zijn belangrijk voor een goede gezondheid?

Naast serotonine zijn er verschillende andere neurotransmitters die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het reguleren van verschillende processen in het lichaam, waaronder stemming, slaap, eetlust en cognitieve functies. Hier zijn enkele belangrijke neurotransmitters:

 1. Dopamine: Belangrijk voor beloningsgedrag, motivatie, motorische controle en regulering van de stemming. Een onbalans in dopamine kan bijdragen aan aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en de ziekte van Parkinson.
 2. Norepinephrine (noradrenaline): Betrokken bij de regulering van de stemming en het waakzaamheidsniveau. Het speelt ook een rol bij de reactie op stress.
 3. Acetylcholine: Essentieel voor cognitieve functies, geheugen en spiercontractie. Een tekort aan acetylcholine wordt geassocieerd met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.
 4. GABA (gamma-aminoboterzuur): De belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het helpt bij het verminderen van angst en bevordert ontspanning.
 5. Glutamaat: De belangrijkste excitatoire neurotransmitter in de hersenen, betrokken bij leren en geheugen. Te veel glutamaatactiviteit kan echter neurologische schade veroorzaken, zoals bij beroertes en neurodegeneratieve aandoeningen.
 6. Endorfines: Fungeren als natuurlijke pijnstillers en spelen een rol bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress.
 7. Histamine: Naast de rol bij allergische reacties, is histamine ook betrokken bij het reguleren van de waakzaamheid en alertheid.

1 gedachte over “Afvallen met serotonine”

 1. Charlotte Anne (Lotte) de Vries

  Hallo Eveline,

  Bedankt voor je informatieve artikel over afvallen met serotonine. Als voedingsdeskundige, behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare uitdagingen, zoals het gewichtsverlies dat je in je blogpost bespreekt.

  Ik ben het eens met je punten over het belang van serotonine bij het reguleren van stemming en eetgedrag, en hoe dit van invloed kan zijn op afvallen. Het is fascinerend om te zien hoe neurotransmitters zoals serotonine een rol spelen in zowel mentale als fysieke gezondheid.

  In mijn praktijk heb ik ontdekt dat het 3 dagen dieet ook effectief kan zijn bij het ondersteunen van een gezond gewicht en welzijn. Het lijkt goed aan te sluiten bij de benadering die je hebt besproken, met name het belang van evenwichtige voeding en levensstijl.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts en het blijven verkennen van manieren om een gezond gewicht te bevorderen.

  Vriendelijke groeten,
  Lotte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *