Voordelen van havermout

voordelen van havermoutHet havermoutdieet slaat heel goed aan. Dat komt omdat het eten van havermout ook zo veel voordelen kent. Niet alleen als je wilt afvallen is havermout heel gezond, maar ook als je gewoon gezond wilt leven en je energiek en fit wilt voelen is havermout een goed voedingsmiddel om dit te bereiken. Wat zijn de voordelen van havermout?

Havermout als voedingsmiddel

Havermout is een voedingsmiddel waar je eindeloos mee kunt variëren. Je kunt het verwerken in je ontbijt, in je lunch en zelfs het avondeten. Ook kun je er brood, koekjes en taarten mee maken. Bij het ontbijt kun je bijvoorbeeld kiezen voor havermoutpap. Door te wisselen welk soort fruit je aan de havermoutpap toevoegt wordt dit nooit saai en blijft het altijd lekker. Vaak wordt echter wel gekozen voor bosvruchten, aardbeien, banaan of appel en rozijnen.

Wat zijn de voordelen van havermout voor het lichaam

Havermout is goed voor het lichaam, maar wat doet het dan precies en waar?

 

Goed voor de darmen

Havermout zit boordevol vezels en zorgt ervoor dat de darmen goed werken. Het kan helpen je stoelgang te bevorderen als je hier last van hebt.

Glutenvrij

Havermout is van nature glutenvrij en daarom prima te gebruiken voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Ben je echter intolerant van gluten dan moet je nog even kijken of er op de verpakking staat dat het echt glutenvrij is, want soms zitten er toch sporen van gluten in door de verwerking van haver in de fabriek.

Verlaagt je cholesterolgehalte

Havermout draagt bij aan verlaging van het cholesterolgehalte doordat de oplosbare voedingsvezels als het ware het slechte cholesterol aanzuigen. Hierdoor verminderen de schadelijke vetafzettingen in de bloedvaten.

Geen piek in de bloedsuikerspiegel

Havermout geeft geen hoge piek in de bloedsuikerspiegel doordat de koolhydraten in de havermout langzaam worden opgenomen. Je bloedsuikerspiegel blijft stabieler waardoor je geen last zult krijgen van een dip en zul je je langer energiek voelen.

Helpt tegen overgewicht

Havermout bevat als je het aanmaakt met water veel minder calorieën dan twee sneeën brood met beleg. Een kommetje havermout zonder fruit en andere toevoegingen bevat zo’n 150 calorieën, dit is niet veel terwijl je er wel lang een vol gevoel van hebt. Je zult minder snel trek hebben in een “verkeerd” tussendoortje en dus minder gaan snoepen.

Bevat vitaminen, mineralen en antioxidanten

Havermout zit boordevol vitamine B, magnesium en kalium en antioxidanten.

  • Vitamine B1 zorgt bijvoorbeeld voor de verbranding van ons voedsel en zorgt voor energie, terwijl vitamine B11 belangrijk is voor een goed functionerend zenuwstelsel.
  • Magnesium is een heel belangrijk mineraal en zorgt voor het voorkomen van spierpijn, gewrichtspijn, voorkomt energiedips, voorkomt diabetes en nog veel meer.
  • Kalium is daarentegen weer belangrijk voor het handhaven van een normale bloeddruk en een gezonde eetlust en voorkomt verzwakking van spieren.
  • Als laatst bevat havermout antioxidanten. Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, zo wordt je lichaam beschermd tegen schade van buitenaf. Of tegen schade die bij de stofwisseling ontstaat. Ze staan bekend om hun beschermende werking tegen onder andere kanker en het vertragen van het verouderingsproces. In havermout zitten polyfenolen die ook een belangrijke rol spelen bij het afweersysteem.

Tot slot

Zoals je ziet zijn de voordelen van havermout groot en is het erg gezond om te eten. Het havermoutdieet is daarom helemaal niet zo’n slecht idee om eens te proberen.

Lees hier hoeveel je kunt afvallen met het havermoutdieet

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *